Джон Хуболт

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Джон Хуболт
американски инженер
Джон Хуболт 
Лунната орбитална среща обяснена от Хуболт
Роден: 10 април 1919 г.
Починал: 15 април 2014 г. (95 г.)

Джон Корнелиус Хуболт (на английски: John Cornelius Houbolt) е роден на 10 април 1919 в Алтуна, Айова. Той е пенсиониран космически инженер. Има основна роля за създаването на концепция за лунна мисия, наречена "Лунната орбитална среща". Този вариант за провеждане на полета е одобрен от Вернер фон Браун през юни 1961 г. и в началото на 1962 г. е избран за програмата Аполо. Това решение се разглежда, като основно, за да е сигурно че човек ще стъпи на Луната преди края на 60 - те години на 20 - век.

Живот[редактиране | редактиране на кода]

Хуболт прекарва част от детството си в Джолиет, Илинойс, където учи в местното училище, а по - късно и в колежа Джолиет. Той е учил в Университета на Илинойс в Урбана-Шампейн. Получава бакалавърска (1940) и магистърска (1942) степен по строително инженерство. През 1957 година защитава докторат по технически науки във Федералната виша технична школа, Цюрих, Швейцария. Хуболт започва кариерата си в Националния консултивен комитет по въздухоплаване през 1942 г.

Лунната орбитална среща[редактиране | редактиране на кода]

Въпреки че основите на концепцията за Лунната орбитална среща са положени още през 1916 г. от Юрий Кондратюк и през 1927 г. от германския ракетен пионер Херман Оберт, НАСА ще осигури първото практическо приложение на концепцията. Някои инженери са били загрижени за орбиталната среща, особено в окололунна орбита, където няма помощни опции в случай на злополука. Хуболт изчислява, че има 50% шанс, човек да бъде изпратен Луната и 1% шанс, да бъде върнат обратно. След много конференции и дебати Вернер фон Браун подкрепя концепцията. Докато някой аспекти от началното приложение не са били много реалистични (4 535кг - тегло на лунния модул, който в крайна сметка става 13 607кг) се оказва възможно, че една Сатурн V или по - голяма ракета от тогавашните може да изведе тази маса в космоса.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]