Джордж Бул

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Джордж Бул
George Boole
английски математик

Роден
Починал
8 декември 1864 г. (49 г.)
ПогребанКорк, Ирландия

Научна дейност
ОбластМатематика
Известен сбулевата алгебра
Семейство
ДецаЕтел Лилиан Войнич
Алиша Бул Стот
Джордж Бул в Общомедия

Джордж Бул (на английски: George Boole) е британски математик и философ. Като изобретател на булевата алгебра, която е в основата на цялата съвременна компютърна аритметика, Бул е разглеждан като един от основателите на компютърната наука, независимо че по онова време компютри не са съществували.

Биография и творчество[редактиране | редактиране на кода]

Роден е в бедно семейство и получава ограничено образование. Баща му, Джон Бул, е занаятчия, увлечен от науката. Тъй като се интересува от математика и логика, той дава първите уроци на сина си в тази област. Не забелязва обаче неговия талант към точните науки и Джордж Бул отначало се насочва към класическите поети и писатели, като учи самостоятелно. Напредвайки бавно поради липса на ефективна чужда помощ, Бул започва да се занимава с висша математика едва на седемнайсетгодишна възраст. От шестнайсетгодишен започва да работи като помощник-учител в частно училище в Донкастър. Продължава да преподава през целия си живот, на различни места и на разнообразни длъжности. От 1849 до смъртта си е първият професор по математика в Куинс колидж в Корк, Ирландия[1].

Разработил вече своята булева алгебра, Джордж Бул издава памфлета „Математически анализ на логиката“ през 1847 г., който е високо оценен от Август де Морган и получава поста професор по математика в Куинс Колидж, графство Корк през 1849 г. Издава „Изследване на законите на мисленето, базиращи се на математическата логика и теорията на вероятностите“ през 1854 г. В неговата монография „Закони на мисленето“ (1854) окончателно са формулирани основите на математическата логика. Джордж Бул също така опитва да формулира общ метод на вероятностите, с помощта на който от зададена система от вероятни събития би могла да се определи вероятността за последвали събития, логически свързани с тях.

Семейство[редактиране | редактиране на кода]

От 1855 г. е женен за Мери Еверест, племенница на известния географ Джордж Еверест, която също се занимава с наука и преподаване, а след смъртта на съпруга си влага много усилия за развитие на неговия принос към логиката.

Четири от дъщерите им са известни с приноси към науката, а петата – Етел Лилиан Войнич – е писателка и композиторка, авторка на романа „Стършел“.

Джордж Бул почива от пневмония на 8 декември 1864 г., месец след като навършва 49 години.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Буль, Джордж“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​