Джузепе Джакоза

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Джузепе Джакоза
Giuseppe Giacosa
Роден21 октомври 1847 г.
Починал1 септември 1906 г. (58 г.)
Професияписател, драматург, либретист
Националност Италия
Жанрдрама, комедия, либрето
Известни творбилибрето за оперите „Бохеми“, „Тоска“ и „Мадам Бътерфлай
СъпругаМария Бертола
ДецаБианка, Пиера, Паола
Уебсайт
Джузепе Джакоза в Общомедия

Джузепе Джакоза (на италиански: Giuseppe Giacosa, 1847 – 1906) е италиански поет, драматург и либретист.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е в Колерето Парела близо до Торино. Баща му е магистрат. Джакоза завършва право в Торинския университет през 1868 г., но не прави юридическа кариера. Вместо това работи във фирмата на баща си и се запознава с фигури от литературния живот в Торино като Сакети, Бойто и Камерана от кръга „Данте Алигиери“.

Издание на либретото на „Мадам Бътерфлай“ от 1897 г.

Джакоза добива популярност като автор на „Шахматна партия“ (1871). Други важни произведения на Джакоза са „Триумф на любовта“ (1875), „Събрат по оръжие“ (1877).

През 1888 г. отива в Милано и преподава рецитаторско изкуство и литература в Миланската консерватория. Когато драматичните му текстове стават успешни, Джакоза се отказва от преподаването и се посвещава изцяло на писателската дейност. От този период са творби като „Тъжна любов“ (1887), „Като листа“ (1900), „По-силните“ (1904).

Пиесите му имат известен успех в родината му, но най-голяма слава печели като либретист на Джакомо Пучини. Съавтор на либретата за оперите „Бохеми“, „Тоска“ и „Мадам Бътерфлай“ на Пучини, написани съвместно с Луиджи Илика. Тематиката в творбите му е обвързана с тогавашните буржоазни ценности. Действието се развива предимно в Пиемонт.

Освен в областта на драматургията, Джакоза се изявява и като белетрист, пише разкази.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Giuseppe Giacosa в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​