Джузепе Джакоза

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Джузепе Джакоза
италиански писател, драматург и либретист
Giacosa Giuseppe.jpg
Роден: 21 октомври 1847 г.
Колерето Парела, Италия
Починал: 1 септември 1906 г.
(на 58 г.)
Торино, Италия

Драматург:
Известен с: либрета за оперите „Бохеми“, „Тоска“ и „Мадам Бътерфлай

Джузепе Джакоза (1847-1906) е италиански поет, драматург и либретист. Пиесите му имат известен успех в родината му, но най-голяма слава печели като либретист на Джакомо Пучини. Съавтор на текстовете за оперите „Бохеми“, „Тоска“ и „Мадам Бътерфлай“ на Пучини, написани съвместно с Луиджи Илика. Тематиката в творбите му е обвързана с тогавашните буржоазни ценности. Действието се развива предимно в Пиемонт.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е в Колерето Парела близо до Торино. Баща му е магистрат. Джакоза завършва право в Торинския университет през 1868 г., но не прави юридическа кариера. Вместо това работи във фирмата на баща си и се запознава с фигури от литературния живот в Торино като Сакети, Бойто и Камерана от кръга „Данте Алигиери“.

Джакоза добива популярност като автор на „Шахматна партия“ (1871). Други важни произведения на Джакоза са „Триумф на любовта“ (1875), „Събрат по оръжие“ (1877).

През 1888 г. отива в Милано и преподава рецитаторско изкуство и литература в Миланската консерватория. Когато драматичните му текстове стават успешни, Джакоза се отказва от преподаването и се посвещава изцяло на писателската дейност. От този период са творби като „Тъжна любов“ (1887), „Като листа“ (1900), „По-силните“ (1904).

Освен в областта на драматургията, Джакоза се изявява и като белетрист и либретист. Пише разкази; съавтор на либретата за оперите на Пучини „Бохеми“, „Тоска“ и „Мадам Бътерфлай“.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]