Дивишов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Дивишов
Divišov
      
Герб
Църквата „Св. Вартоломей“
Църквата „Св. Вартоломей“
Страна Чехия
КрайСредночешки край
ОкръгБенешов
Площ30,98 km²
Надм. височина466 m
НаселениеПовишение 1629[1] души (2016)
КметЗденек Пекарек
Първо споменаване1218 г.
Пощенски код257 26 – 27
МПС кодS (стар BN)
Официален сайтwww.divisov.cz
Дивишов в Общомедия

Дивишов (на чешки: Divišov; на немски: Diwischow, в стари латински текстове се среща като Divischovium) е град в окръг Бенешов на Средночешкия край в Чехия. Разположен е на поречието на река Сазава, на 39 km от Прага, недалеч от Европейски път E65. Населението му е 1629 души (2016 г.). Общината и околностите ѝ образуват района Дивишовско. Община Дивишов се състои от осем местни области – Далов, Дивишов, Кржешице, Лбосин, Мехнов, Щернов, Радонице и Здебузевес.

Градчето е основано около 1130 г., по времето на чешкия княз Бржетислав I, като за основател се смята човек на име Дивиш, член на княжеската дружина и основноположник на чешкия княжески род Щернберк. От 1350 г. се споменава църквата „Св. Вартоломей“, престроена след пожар през 1740 г. в бароков стил. В криптата са погребани представители от рода Щернберк, както и сестрата на крал Иржи Подебрадски – Елишка. Недалеч се намира и замъкът Чешки Щернберк.

Съвремие[редактиране | редактиране на кода]

Тук се намира филиал на заводите ЯВА за производство на състезателни мотоциклети, както и на мотоциклети по поръчка. Край града е изградена и състезателна мотоциклетна писта за спидуей.

Личности[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]