Димитър Атанасов (певец)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други личности с името Димитър Атанасов.

Димитър Атанасов
български изпълнител и композитор

Роден

Националност България
Учил вНационална музикална академия
Музикална кариера
Стилпоп, поп-рок, етно
Инструментипиано, синтезатори
Гласбаритон
Активност2000 –
Свързани изпълнителиДимитър & Христо, Христо Младенов, Нешка Робева
ВлиянияДепеш мод, ФСБ
НаградиКонкурс „Бургас и морето“ (2011, 2016, 2017. 2018), Конкурс на БНР „Златна пролет“ 2016, „Пирин фолк“ 2011
Семейство
ДецаФилипа Димитрова Атанасова

Димитър Атанасов е български певец и композитор.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 31 декември 1985 г. в град Бургас, България. Първите си стъпки в музиката прави на 5 години в школа по изкуства със специалност „Пиано“.

От 2002 г. започва да се изявява и развива като аранжор, а по-късно и като композитор. Първата си награда за авторство получава за кавър на песента „Двама“ на Мария Нейкова. Завършва средното си образование през 2005 г. в Националното училище за музикални и сценични изкуства „Проф. Панчо Владигеров“, Бургас, специалност „Пиано“ и „Класическо пеене“. По-късно става магистър по поп и джаз пеене от НМА – София при доц. Алис Боварян.

През 2004 с песента „Как да те позная“ за първи път участва самостоятелно в конкурса „Бургас и морето“ в категория за млад изпънител и категория за песен. 2006 е годината, в която снима първия си клип към песента „Нямам“. Същата година за пръв път е солист на Биг Бенда на БНР.

През 2007 г. е финалист в конкурса „Българската песен в Евровизия“ с песента „Only Way Back Home“. Оттогава работи с гайдаря Петко Янгьозов. С балет „Веда – джуниър“ прави песента „Между два свята“.

През 2009 г. е финалист в третото издание на „Мюзик айдъл“. От там остава запомнен със собствена интерпретация на песента „Love of my life“ на Queen по време на театралните кастинги. След като в следващия епизод на шоуто той не е избран за един от 20-те претенденти за финалисти, още същата вечер сред зрителите нараства неодобрение в решението на журито. В интернет се отваря петиция за връщането му във формата, която до сутринта събира над 300 подписали, а до затварянето те са 1383. Известни музиканти, артисти, преподаватели изразяват подкрепата си към него. Това се превръща в прецедент и Димитър е върнат в шоуто и участва до полуфинала.

През декември 2009 г. излиза песента „Коледа дойде“ по музика и аранжимент на Димитър Атанасов, текст на Бистра Александрова, в изпълнение на „Айдълите“. „Айдълите“ са Преслава Мръвкова, Русина Катърджиева, Виктория Димитрова, Симона Статева, Ели Раданова, Димитър Атанасов и тримата македонски участници Боян Стойков, Александър Тарабунов и Дарко Илиевски (по-голяма част от участниците в Мюзик айдъл 3). На 25 декември 2010 г. „Коледа Дойде“ е обявена за най-харесваната българска коледна песен на 2010 г. в класацията на www.gohohoho.org с резултат 52,59%.

През 2011 г. печели 2-ра награда от конкурсът „Бургас и морето“ за песента „Преди да свърши любовта“, и 1-ва награда от конкурса „Пирин фолк“ за песента „Сърце на птица“ в дует с Христо Младенов, познат от „Гласът на България“.[1][2] И двете по негова музика и текст на Бистра Александрова. Същата година представя България на известния конкурс „Славянски базар“ – Беларус и заема престижното четвърто място по точки, заедно със специална награда на местен мобилен оператор.

През 2016 г. печели голямата награда „Златна пролет“ с песента „Връщам се“, отново като автори и изпълнител в дует с Мариана Попова. Пак през тази година печели и Втора награда от „Бургас и морето“ със „Нищо не е същото“ отново в дует с Христо Младенов. Песента има реализиран клип в края на 2016 г. с подкрепата на Община Бургас.

През 2017 г. заедно с Христо Младенов стават известни като „Димитър & Христо“ – първия дует във формата „Гласът на България“. Това е сезон 4 където те са в отбора на Иван Лечев.

Дуетът реализира своя пръв албум с името „Крила“ в края на 2018 г. В него са включени общо 15 трака, от които 10 нови песни, 2 нови версии („Уморени крила ft. Иван Лечев“ и „Девойко“) и 3 инструментални съпровода (караоке).

На 24 декември 2020 г. излиза и вторият официален албум на Димитър & Христо – „Най-доброто време“. Той се категоризира като EP (краткосвирещ) и се състои от 6 трака.

Най-доброто време

Дискография[редактиране | редактиране на кода]

Студийни албуми[редактиране | редактиране на кода]

Като „Димитър & Христо“[редактиране | редактиране на кода]

Година Име Вид Издател Каталожен номер
2018 „Крила“ CD Sing Song studio МК 57770 / 15.11.18
2020 „Най-доброто време“ EP Sing Song studio

Награди и отличия[редактиране | редактиране на кода]

Топ 5 за нова музика по години[редактиране | редактиране на кода]

Година Конкурс Награда Песен Изпълнител Автор музика Автор текст Автор аранжимент Град
2007 Българската песен в Евровизия Финалист Only Way Back Home Димитър Атанасов Димитър Атанасов Щерион Урумов Юлиан Янев София
2011 Бургас и морето II Преди да свърши любовта Димитър Атанасов Димитър Атанасов Бистра Александрова Юлиан Янев и Димитър Атанасов Бургас
2011 Пирин фолк I Сърце на птица Димитър & Христо Димитър Атанасов Бистра Александрова Юлиан Янев Сандански
2016 Пролетен конкурс на БНР I Връщам се Мариана Попова и Димитър Атанасов Димитър Атанасов Десислава Димова Димитър Атанасов и Алекс Нушев София
2018 Бургас и морето I Неочаквано Гергана Великова и Димитър Атанасов с участието на трио Тринити Димитър Атанасов Бистра Александрова Димитър Атанасов Бургас

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]