Димитър Стоянов (режисьор)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други личности с името Димитър Стоянов.

Димитър Стоянов
български актьор и режисьор

Роден
Починал
17 юни 2011 г. (72 г.)

Учил вНационална академия за театрално и филмово изкуство
Семейство
ДецаДесислава Стоянова 
Актьорска кариера
Активност1965 – 2011 г.

Уебсайт

Димитър Стоянов е български режисьор и актьор.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 26 ноември 1938 г. във Варна. Завършва гимназия в родния си град, а след това завършва актьорско майсторство за драматичен театър във ВИТИЗ в класа на професор Филип Филипов. По-късно специализира режисура в Москва и Ленинград.

Работи 4 години като актьор в Драматичен театър „Йордан Йовков“ гр. Добрич и 2 години като режисьор в театрите на Велико Търново и Плевен. Приема поканата на своя професор да му стане асистент и след спечелен конкурс става преподавател във ВИТИЗ. Докато специализира в Съветския съюз, продължава режисьорските си ангажименти към театър „Сълза и смях“. От 1998 г. е на свободна практика, прави всяка година по няколко постановки в различни театри в България и в чужбина и винаги с удоволствие се връща в родния град, където е поставял „Рибарски свади“ от Карло Голдони, „Д-р“ от Бранислав Нушич, „Човекоядката“ от Иван Радоев. Последните му постановки преди смъртта му са „Страсти под брястовете“ на Юджийн О'Нийл и „Урбулешка трагедия“ от Душан Ковачевич.

Димитър Стоянов умира 17 юни 2011 г. от исхемичен инсулт, ден след генералната репетиция на пиесата „Урбулешка трагедия“. Смъртта го застига в района около Стражица на връщане към София.

Театрални роли[редактиране | редактиране на кода]

ТВ театър

Филмография[редактиране | редактиране на кода]

Година Филми Роля
1993 Бандитска приказка
1987 Левакът Градинаря

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]