Дирк Хартог

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Дирк Хартог
Dirck Hartogh
холандски мореплавател и изследовател
Роден
между 1580 г. и 1585 г.
Починал
между 1621 г. и 1650 г.
Амстердам, Холандия
ПогребанНидерландия

Националност Нидерландия
Семейство
Подпис
Дирк Хартог в Общомедия

Дирк Хартог (Дърк Хартъгс, Дирк Хартоксзон) (на нидерландски: Dirck Hartogh, Dierick Hartogsz; на английски: Dirck Hartog) е холандски мореплавател и изследовател от 17 век.

Ранни години (1580 – 1616)[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 30 октомври 1580 година в Амстердам, Холандия, в семейство на моряк. Като баща си става моряк и до 1615 извършва плавания до различни европейски пристанища като собственик и капитан на малък търговски кораб. През 1616 се присъединява към Холандската източноиндийска компания, като е назначен за капитан на кораба „Ендрахт“, с който заминава за Батавия.

Изследователска дейност (1616 – 1618)[редактиране | редактиране на кода]

Карта на района на залив Шарк с о-в Дирк Хартог.

Отплава от Холандия на 23 януари 1616, заобикаля нос Добра Надежда и поема на изток между 34 – 33° ю.ш. На 25 октомври открива участък от около 300 км от западния бряг на Австралия между 23º и 26º 30` ю.ш. (т.н. „Земя Ендрахт“), в т.ч. залива Шарк (Акула, 25º 35` ю.ш.) и остров Дирк Хартог (25º 50` ю.ш.), на който преди отплаването заковава калаена чиния с гравирана на нея дата на откриването и името на капитана, който след намирането на чинията от Вилем де Фламинг през 1697 е кръстен на негово име. По този начин Хартог става вторият мореплавател след Вилем Янсзон през 1606, който достига до бреговете на Австралия.

В Нидерландия веднага оценяват значението на неговото откритие, защото на компанията са и нужни опорни бази по новия морски път към Азия и в Амстердам решават да продължат изследването на тези новооткрити земи.

Последни години (1618 – 1621)[редактиране | редактиране на кода]

След завръщането си от плаването през 1618, Хартог напуска Холандската източноиндийска компания и отново възобновява частните търговски превози по Балтийско море.

Умира на 11 октомври 1621 година в Амстердам на 40-годишна възраст.

Източници[редактиране | редактиране на кода]


  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Хартог, Дерк“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​