Дмитрий III

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Дмитрий III
велик княз на Владимирско-Суздалското княжество
Роден
1322 г.
Починал
5 юли 1383 г. (61 г.)
Управление
Период1359 – 1362
ПредшественикИван II Красиви
НаследникДмитрий Донски
Семейство
РодРюриковичи
Дмитрий III в Общомедия

Дмитрий Константинович Суздалски (на руски: Дми́трий Константи́нович Су́здальский) е княз на Суздал (1359 – 1383) и Нижни Новгород (1365 – 1383) и велик княз на Владимирско-Суздалското княжество (1359 – 1362).

Живот[редактиране | редактиране на кода]

Дмитрий е син на влиятелния суздалски княз Константин. Като един от най-старшите потомци на Всеволод Голямото гнездо, той наследява като велик княз московския княз Иван II, чийто син Дмитрий е малолетен. Дмитрий Суздалски поддържа мирни отношения със Златната орда, но е принуден да отблъсква нападенията на новгородски пирати (ушкуйници), които нападат дори град Суздал.

Дмитрий Суздалски е последният велик княз, който управлява от Владимир и се опитва да възвърне предишния му блясък, което предизвиква недоволството на московската аристокрация. През 1362 той е отстранен и мястото му е заето от малолетния московски княз Дмитрий, който се жени за дъщеря му Евдоксия Дмитриевна. С това Москва окончателно става център на руските земи.

След като отстъпва великокняжеската титла, Дмитрий продължава да управлява в Суздал, а след това и в Нижни Новгород. Той участва в някои от походите на зет си срещу Златната орда.

От най-големия син на Дмитрий Суздалски Василий Кирдяпа произлиза известната фамилия Шуйски.

Източници[редактиране | редактиране на кода]


  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Dmitry of Suzdal в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​

Иван II Красиви велик княз на Владимирско-Суздалското княжество (1359 – 1362) Дмитрий Донски