Добролево

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Добролево
България
Red pog.png
Добролево
Област Враца
Red pog.png
Добролево
Общи данни
Население 857 (ГРАО, 2013-12-15)*
Землище 34,115 km²
Надм. височина 143 m
Пощ. код 3253
Тел. код 09131
МПС код ВР (Вр)
ЕКАТТЕ 21600
Администрация
Държава България
Област Враца
Община
   - кмет
Борован
Десислава Тодорова
(СДС, ДСБ, ДПС, ДСИ)
Кметство
   - кмет
Добролево
Илиян Буковски
(БСП)

Добролево е село в Северозападна България. То се намира в община Борован, Област Враца.

География[редактиране | edit source]

Добролѐво се намира в Северозападна България, на 40 км северно от гр. Враца, южно на 30 км от гр. Козлодуй и 35 км от гр. Оряхово. То е едно от съставните села на община Борован. Край него минава път Е-79 - Враца-Оряхово. Разположено е в китна долина на двата бряга на Барата, малка рекичка, която се влива в р. Бързица.

История[редактиране | edit source]

Останки от праисторическо селище от бронзовата епоха се намират по левия бряг на Долната бара, открити са находки на голямо тракийско селище през желязната епоха,което е продължило съществуването си и през късноримската епоха. Доказателство за това е откритата засводена грънчарска пещ, пълна с изпечени глинени съдове, работени в края на IV в. В района на м. Уловица има открити и няколко тракийски надгробни могили. Селото датира със същото име още в края на XIV в.

Редовни събития[редактиране | edit source]

Хората от селото ежегодно празнуват събора на селото - 27 октомври. В деня на събора, освен празничната служба в християнския храм, веселието е на мегдана. Самодейните певчески и танцови колективи показват своите постижения за радост и добро настроение на съселяните си и на всички присъствуващи. Подреждат се богати трапези за гости и домакини във всеки дом. Характерно е приготвянето на „курбан" (древно ястие от вода, сол и месото на принесените в символична жертва агнета), който се осветява от свещеника и всеки хапва от курбана за здраве и берекет на цялото село. На този ден всички добролевчани поканват свои близки да им гостуват, а неписаният закон повелява всеки, почел селото със своето присъствие и дар, да бъде скъп гост и на общоселската трапеза.

Външни препратки[редактиране | edit source]