Долна Кремена

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Долна Кремена
България
Red pog.png
Долна Кремена
Област Враца
Red pog.png
Долна Кремена
Общи данни
Население 546 (ГРАО, 2013-12-15)*
Землище 20,921 km²
Надм. височина 241 m
Пощ. код 3153
Тел. код 0910
МПС код ВР (Вр)
ЕКАТТЕ 22126
Администрация
Държава България
Област Враца
Община
   - кмет
Мездра
Иван Цанов
(независим)
Кметство
   - кмет
Долна Кремена
Румен Серафимов
(ОСД, ЕСИ)

До̀лна Кремѐна е село в Северозападна България. То се намира в община Мездра, Област Враца.

География[редактиране | edit source]

В землището на селото има три язовира. Най-големият, който се намира точно под самото село, се използва за развъждане на риба и се отдава под аренда. През есента водата в язовира се източва, за да се улови рибата.

Вторият по големина язовир се намира в местността Батон дол.

Третият, почти затлачен, е разположен в местността Заминец.

История[редактиране | edit source]

Първите сведения за селото са от турски документи от 17 век, в които се упоменават броя на домакинствата.

Селото се намира в район обитаван от древни времена. Свидетелство за това са няколко броя тракийски могили в землището,които за съжаление не са проучени.Под селото се намират разкопки на римска вила "Рустика" от V-VI век,принадлежала на едър римски земевладелец.

През времето на национално-освободителните борби Долна Кремена е едно от селищата в региона, чиито жители се включват най-акивно. През 1872 г. Васил Левски посещава селото и в църквата учредява местния революционен комитет. Когато през м.май 1876 г. Хр.Ботев слиза на Козлодуйския бряг, долнокременските мъже,създали своя чета излизат над селото по посока на гр.Враца в очакване на четата на Ботев, така както е бил предварителния план. За съжаление другите села не подпомагат четата, което води и до нейния фатален край.Разбирайки,че в гр. Враца е пълно с башибозук, въоръжената чета се връща в селото и скрива оръжията. Но за нейните действия е научил турския военачалник от Враца и издава заповед с. Долна Кремена да бъде запалено за назидание.Изпратена е войска,която да изпълни заповедта. За щастие в този момент завалява проливен дъжд и това спасява селото от опожаряване.Убит е само оръжейника на четата - Муцо Метов.

В четата на Христо Ботев е участвал и един долнокременчанин - Никола Минков.Той доживява Освобождението.

През Балканската и междусъюзническите войни от селото са мобилизирани много мъже и около 30 от тях не се завръщат. Те останят костите си по бойните полета на днешна Гърция и Сърбия.През 1923 г. има още две жертви.През периода 1941-1944 г. от селото са убити няколко ятаци и партизани.През Втората Световна война от Долна Кремена загиват още двама войници.Така борческото село дава общо 51 жертви,отдали живота си за своята Родина.

Религии[редактиране | edit source]

В центъра на селото има нова църква, която беше наскоро обновена и средновековна църква с ценни стенописи и покрита с каменни плочи, която наскоро се срути окончателно.


Култура и образование[редактиране | edit source]

Културни и природни забележителности[редактиране | edit source]

Редовни събития[редактиране | edit source]

Местният празник (ден на Кремена) се отбелязва на 22 септември с курбан за всички и предварително подготвена от местната певческа група програма. За събитието в селото идват танцувални групи от района. На тържеството кмета на селото произнася реч.

Други[редактиране | edit source]

В селото се намира лицензирана от РВМС Враца ферма за отглеждане на щрауси, както и ферма за отглеждане на охлюви, създадена в началото на 90-те. В Долна Кремена е родена Василка Кочева- педагог и общественик, дългогодишен директор на 5 основно училище "Иван Вазов" - София.

Външни препратки[редактиране | edit source]