Долно Ново село (Област Стара Загора)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница За другото българско село с име Долно Ново село вижте Долно Ново село (Софийска област).

Долно Ново село
България
Red pog.png
Долно Ново село
Област Стара Загора
Red pog.png
Долно Ново село
Общи данни
Население 76 (ГРАО, 2015-03-15)*
Землище 9,666 km²
Надм. височина 396 m
Пощ. код 6226
Тел. код 041332
МПС код СТ (Сз)
ЕКАТТЕ 22736
Администрация
Държава България
Област Стара Загора
Община
   - кмет
Братя Даскалови
Иван Танев
(ПДСД)

Долно Ново село е село в Южна България. То се намира в община Братя Даскалови, Област Стара Загора.

История[редактиране | редактиране на кода]

Не е известно от кога живеят хора на мястото на Долно Ново село, но въпреки името си селото не е ново. Непосредствено до сегашното село, западно от него, на хълма наречен Георгьовден, има останки от стара постройка, чиито основи още личат. Около нея са намирани старинни медни монети, ръждясали копия и ножове, керамика и други старинни предмети. Намиращият се на север от селото хълм Могилата по своите характеристики най-вероятно е тракийска могила, но подробни изследвания не са правени. До Освобождението в селото живеят главно турци, които по време на войната го напускат. На тяхно място се заселват хора от околните села. По време на индустриализацията /50-те и 60-те години на 20-ти век/ по-голямата част от жителите на селото мигрират в градовете. Най-много се изселват в гр. Казанлък, където сега живеят много долноновоселчани и техните потомци. На тяхно място отново се заселват труци от съседното Горно Ново село и сега населението е смесено.

География[редактиране | редактиране на кода]

Долно Ново село е разположено на около 30 км. северно от гр. Чирпан и на около 6-7 км. южно от вр. Каваклийка /планински курорт/ в склоновете на Сърнена Средна гора. Селото е заобиколено от неголеми хълмове - Чона баир, Могилата, Бакаджика и др. Землището на селото граничи с тези на селата Горно Ново село /на север/, Малко Дряново /на изток/, Медово и Славянин /на запад/ и Найденово /на юг/. Селото е разположено на сравнително равно място с лек наклон на югозапад. Западно от селото тече Омуровска река, ляв приток на река Марица. Селото е електрифицирано и водоснабдено. Улиците на асфалтирани. Къщите имат големи дворове, в които се отглеждат овошки и зеленчуци. В центъра има малък парк и паметник на загиналите във войните и съпротивата. Климатът е умереноконтинентален със Средиземноморско влияние. Виреят лозя, праскови, кайсии, бадеми, рози, тютюн и традиционните житни култури. Отглежда се едър /крави/ и дребен /овце и кози/ добитък. Селската мера за паша е обширна. През селото минава третокласният път Чирпан - Братя Даскалови - Каваклийка - Павел баня. Етнографски, стопански и инфраструктурно селото е тясно свързано с Чирпанския регион. Редовна автобусна линия има до гр. Чирпан. Селото е подходящо за обитаване от хора от третата възраст, поради изключително чистия си въздух и за планински туризъм /има много гъби и горски плодове/. Източно от селото има сравнително голям язовир, който служи за напояване и развъждане на риба.


Природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

 • На 2-3 километра западно от Долно Ново село се намира местността Вкаменената сватба. Това е интересен скален феномен, който според преданията представлява вкаменена от Бога сватбена церемония.

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

 • Около скалите има обширни поляни, къдетото в миналоото на 2 май се провеждаше голям междуселски събор, на който идваха много хора от селата Медово, Чехларе, Славянин и Долно Ново село. Сега традицията е прекъсната.

Личности[редактиране | редактиране на кода]

 • Таньо Танев (р.1927), кмет на Стара Загора (1973-1976).
 • Стою Генчев (Сакето), роден е в Долно Ново село, но израснал в с. Медово. Назначен е за секретар на ЦК на РМС и е един от организаторите на фашистката съпратива в България. След края на Втората световна война продължава военната си кариера и достига военно звание генерал-полковник и заместник министър на отбраната.
 • Илия Желев, основател и председател на земеделската кооперация в селото. Заема поста първи секретар на БКП в Долно ново село. Първият партизанин от селото. Загива през 1943 г.
 • Жельо Маринов Пашкулев, първият жител на Долно Ново село завършил висше образование специалност Математика. Той е дългогодишен директор на Чирпанската гимназия, човек с висока култура и ораторски дар.
 • Жельо Иванов, Кольо Златев (Чавдар) и Минчо Танев (Альоша), партизани от 1942 г. След войната служат в Българската армия и в системата на МВР. Тримата достигат до военно звание полковник.
 • Марийка Тодорова Минчева - първата партизанка от селото.


 • Станка Иванова Ягова, първата жена от селото завършила гимназия.
 • Селото е дало общо шестнадесет партизани. Трима загинали Илия Желев, Жельо Златев и Райно Филипов - загинал на фронта.
 • Вида Пенева и нейните синове - Минчо и Таньо приютяват първите партизани през зимата на 1941 - 1942 година, а именно: Кольо Кичуков, Найден Стоянов, Слави Чакъров, Минчо Коларов и др. Днес първата яташка къща в селото е ремонтирана и превърната в музейна сбирка.
 • С историята на Долно Ново село е свързан и Иван Колев Канъзирски, човек с висока обща и политическа култура. Първият организатор на Българската комунистическа партия в Медовски район, той е избран за делегат на Четвъртия конгрес на БКП от Старозагорски район заедно с Петко Енев и Русен Атанасов (Руната). Иван Каназриски е политическият ръководител на Септемврийското възстание в района. През 1944 г. става партизанин в Първа средногорска бригада Христо Ботев и като най-възрастен получава партизанското име Аспарух. След 9 септември 1944 г. заема високи ръководни постове в държавата и в комунистическата партия в Пловдивска област.
 • Цвятко Банов, Таньо Стайков и Кънчо Хитров са първите учители в селото.
 • Първата зеленчукова и овощна градина в селото е създадена от Дядо Стойко.
 • Дядо Димитър е известен цигулар в района, без присъствието на който празник не е ставал.

Други[редактиране | редактиране на кода]