Доменико Дела Ровере

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Доменико Дела Ровере
200
Римокатолически кардинал
Издигнат отСикст IV
РодниниСикст IV
Роден1442
Виново
Починал22 април 1501
Герб
Доменико Дела Ровере в Общомедия

Доменико Дела Ровере (1442 - 22 април 1501) - италиански кардинал и покровител на изкуствата. Представител на фамилия Дела Ровере.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Паметник на кардинал Доменико Дела Ровере в църквата „Санта Мария дел Пополо“ в Рим

Роден във Виново, близо до Торино, роднина на Сикст IV. Възползва се от папската практика на непотизъм, за да се издигне в кариерата си. През 1478 е назначен за епископ на Тарантисе и Кристофоро. През същата година, на 10 февруари, е издигнат в кардинал на Сан Витале от Сикст IV. Също през 1478 той получава титлата епископ на Монтефисасконе и Корнето, която той запазва до смъртта си. През 1482 той е назначен в диоцеза на Женева.

След смъртта на папа Сикст през 1484, той заминава за Рим, за да участва в папския конклав, които избира папа Инокентий VIII. Дела Ровере остава в Рим през повечето от останалата част от живота си, оставяйки епархия на Торино за Джовани Лудовико Дела Ровере. В Пиемонт, той финансира Църква в Салузо и възстановяването на катедралата в Торино, както и строежа на нов замък във Виеново, за да му служи за резиденция. В Рим той строи Палацо Дела Ровере, чийто строеж започва през 1480, може би по дизайн от Бачио Понтели.

Умира в Рим през 1501, и е погребан в катедралата в Торино [1].

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Semeria, Giovanni Battista (1840). Storia della Chiesa Metropolitana di Torino. Turin.