Дом на хумора и сатирата

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Дом на хумора и сатирата
Музеи в България
Входът на Дома на хумора и сатирата, 2012 г.
МестоположениеГаброво
Тематикахумор
Основан1972 г.
ОснователСтефан Фъртунов
АрхитектКарл Кандулков
Работно време
Лятно работно време(1 април – 31 октомври) 9:00 ч. – 18:00 ч.
(почивни дни: без почивен ден)
Зимно работно време(1 ноември – 31 март) 9:00 ч. – 18:00 ч.
(почивни дни: понеделник)
Допълнителна информация
ДиректорВрИД Нела Рачевиц
АдресГаброво, ул. „Брянска“ 68
Телефон066 807229
Сайтwww.humorhouse.bg
Карта Местоположение в Габрово
Дом на хумора и сатирата в Общомедия

Домът на хумора и сатирата е музей в Габрово с национално и световно значение. Сградата му се намира в централната част на града. Целта на музея е да популяризира хумора на народите в областта на изобразителното изкуство, литературата и фолклора, веселите празници и маскарадни традиции по света. Домът на хумора и сатирата има девиз: „Светът е оцелял, защото се е смял!“

Емблемата му представлява земен глобус с котешки очи и уши, за да вижда и чува всичко смешно по света подобно на котката – символа на габровския хумор.

Домът на хумора и сатирата разполага с девет изложбени зали, библиотека, звукозаписно студио, конферентна зала, магазин за сувенири и издания, безплатен паркинг. Предлага на своите гости четири етажа с постоянни експозиции (огледална зала, „Как Габрово стана столица на хумора“, „Град градина“, "Адресът на сатирата"), временни изложби, както и множество атракции – криви огледала, медни чанове, огромна фигура на габровската котка с отрязана опашка и др.

Изложбените зали на музея са с обща площ 4000 кв.м.

История[редактиране | редактиране на кода]

Музеят е създаден на 1 април 1972 г. (деня на шегата) като наследник на местния фолклорен хумор и веселите карнавални традиции в българската столица на хумора. Девизът на музея („Светът е оцелял, защото се е смял!“) е предложен от писателя сатирик Радой Ралин. Сградата е проектирана от архитект Карл Кандулков върху основите на стара кожарска фабрика на братя Калпазанови.

Събития[редактиране | редактиране на кода]

Основни събития, организирани от Дома на хумора и сатирата:

Фонд[редактиране | редактиране на кода]

Музеят притежава фонд от 37 500 художествени творби от над 9000 автори от 173 страни по света: от тях приблизително 22 000 карикатури, над 3000 сатирични графики, над 1000 живописни творби, около 1000 скулптури, около 9500 фотографии, над 200 плаката, над 300 карнавални костюма и маски.

Домът на хумора и сатирата има и специализирана библиотека от 25 000 заглавия и 1000 тома периодични издания на 35 езика.

Голямата част от тези произведения на изкуството са дарения.

С произведенията от фонда си музеят е организирал над 500 тематични, групови, индивидуални и пътуващи изложби в Европа, Африка, Северна Америка и Близкия изток.

Парк на смеха[редактиране | редактиране на кода]

Разположен в непосредствена близост до автогарата и жп гарата, музеят посреща своите посетители с веселия поздрав на любими хумористични герои, чиито скулптурни композиции оформят Парка на смеха:

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]