Досие

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Досието (на френски: dossier) е набор от документи и материали, свързани с някое конкретно дело (примерно полицейско), въпрос или лице, като означава и папката с относимите към това материали (на книжен или електронен носител).

Съществуват различни видове досиета - съдебни, разузнавателни, полицейски (криминални и/или политически), фирмени (търговски), потребителски и т.н. в зависимост от предназначението си.

По принцип досието служи като набор информация на определено тематично ниво - примерно в разузнаването и контраразузнаването за анализ.

Досие по български[редактиране | edit source]

В България след десетоноемврийския преврат в духа на новия "демократичен" контекст на развитие на страната най-актуални са досиетата на бившата Държавна сигурност, които се използват най-често като компромати в политически план.

По време на управлението на т.нар. Тройна коалиция е създадена и специално за целта по обслужване управлението на тези политически сили и Комисия за разкриване документите и за обявяване принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия, чиято дейност предизвиква противоречиви реакции сред обществото. Отделен е въпроса доколко е състоятелно и необходимо да се върши това и как се върши, но популисткото "непорочно зачатие" като цяло намира обществена подкрепа, поради особено тежкото комунистическо минало на страната, създадено ѝ по силата на един неформален международен акт - процентно споразумение, след което благодарение на коалиционното правителство между демократи и комунисти пред България пада и Желязната завеса.[източник? (Поискан преди 3 дни)]

Практиката по създаване на полицейски досиета е въведена от началника на френската тайна полиция Жозеф Фуше.

Източници[редактиране | edit source]

Вижте също[редактиране | edit source]