Драколимни

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Драколимни
Δρακολίμνη
Панорамна снимка на Драколимни. На заден план са върховете Плоскос (Πλόσκος) (в средата) и Астрака (Αστράκα) (вдясно)
Панорамна снимка на Драколимни. На заден план са върховете Плоскос (Πλόσκος) (в средата) и Астрака (Αστράκα) (вдясно)
Местоположение Северна Гърция
Вид езеро
Дълбочина 4,95 m
Надм. височина 2050 m


Драколимни (на гръцки: Δρακολίμνη, в превод Драконово езеро) са две едноименни планински езера в северозападен Епир, в планинските масиви Тимфи (най-висок връх Камила) 2497 m и Змоликас. Преди 10-15 хиляди години, след оттеглянето на ледниците, в Европа са възникнали хиляди езера. В днешна Гърция има около 60 такива езера, като само около тридесет от тях са с площ, по-голяма от 1 km2. Топенете на снеговете в Пинд продължава до юли.

Масив Тимфи[редактиране | edit source]

Първото (Голямото) Драконово (Змейово) езеро е разположено сред алпийските ливади на Тимфи, на 2050 мнв, северозападно от върховете Плоскос (Πλόσκος (2.377 мнв)) и североизточно от връх Астракас (Αστράκας) (2.436 мнв). Пеша може да се достигне от манастира Стомис (Στομίου) за 3.5 часа и е разположено на запад-северозапад от връх Хамила (Γκαμήλα (2.497 мнв)). Езерото е известно с алпийските тритони, които го обитават. Езерото отстои на 1 час пеша от поддържания заслон на седловината Астракас (Αστράκας) и отстои на 4 часа пеша от Микро Папинго (Μικρό Πάπιγκο). Площта му е около 1 ха, а дълбочината - 4,95 m.

Масив Змоликас[редактиране | edit source]

Второто (Малкото) Драконово (Змейово) езеро е разположено на 2150 мнв, западно от връх Змоликас (Σμόλικα) (2.637 мнв), втория по височина в Гърция. Змоликас е разположен на няколко километра северно от Тимфи. В това езеро също има алпийски тритони. Езерото има сърцевидна форма, като площта му е 3-4 dka, обиколката му е 375 стъпки, но е твърде дълбоко. Нарича се още Линга (Λύγκα), а на влашки Дивирлинга (Ντιβιρλίγκα ).

Имена на езерата[редактиране | edit source]

Имената на езерата са дадени от местни фолклорни легенди, според които в района открай време воюват змейове (дракони), замерящи се с дървета и скали, които създават своеобразния пейзаж на местността. Районът на езерото, както и този на съседното през пролома Малко Змейово езеро, се обитава от алпийски тритон, наричан от местните жители „змей“ или дракон. Голямото и Малкото езеро са разделени от Вьоското дефиле, част от гръцкия национален парк Викос-Аоос.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Drakolimni“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите.  
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Δρακολιμνη“ в Уикипедия на гръцки. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ) е грешен номер на версия.