Дракони: Сериалът

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Дракони: Сериалът
DreamWorks Dragons
Жанр Екшън
Приключенски
Драматична комедия
Фентъзи
Формат Компютърна анимация
Създател(и) Крис Сандърс
Дийн Деблойс
Актьори Джей Баручел
Америка Ферера
Кристофър Минц-Плас
Джули Маркъс
Ти Джей Милър
Зак Пърлман
Нолан Норт
Крис Еджърли
Начална мелодия Джош Паесано[1]
Джош Паулъл
Крайна мелодия Джош Паесано[2]
Джош Паулъл
Страна Флаг на САЩ САЩ
Език Английски
Сезони 2 (1 предстоящ)
Епизоди 40 (9 предстоящи) (списък с епизоди)
Продукция
Изпълнителни продуценти Линда Тевербаугх
Майк Тевербаугх
Продуцент(и) Арт Браун
Дъглас Слоун
Времетраене 22 минути
Разпространение
ТВ Канал Cartoon Network
Формат на картината 1080i HD
Формат на звука Долби Диджитал 5.1
Излъчване 7 август 2012 г. –
Хронология
Свързани продукции Как да си дресираш дракон
Как да си дресираш дракон 2
Външни препратки
Официален уебсайт
Страница в IMDb

„Дракони: Сериалът“ (на английски: DreamWorks Dragons) е американски компютърно-анимиран телевизионен сериал, започнал излъчване по Cartoon Network на 7 август 2012 г., базиран на анимационния филмКак да си дресираш дракон“ от 2010 г. Сериалът е мост между първия филм и продължението му от 2014 г.[3] На 7 август 2012 г. в САЩ са излъчени първите 2 епизода като снийк пийк превю,[4] като официалната премиера е на 4 септември 2012 г.[5] Името на сезон първи е „Ездачите от Бърк“ (на английски: Riders of Berk), а на втори — „Защитниците на Бърк“ (на английски: Defenders of Berk).[6] Към 2 октомври 2014 г. са обявени 2 сезона, като всеки един от тях има общо 20 епизода.[7][8][9]

Сюжет[редактиране | edit source]

Сериалът разгръща историята на викингския остров Бърк, където преди години е имало постоянни битки между хората и драконите, а сега те си съжителстват, благодарение на главния герой Хълцук, който заедно с дракона си Беззъб от вида Нощен бяс показват на местните, че те могат да си сътрудничат за по-добър живот. Във всеки един епизод Хълцук и бандата му се срещат с тежки предизвикателства, които имат трудни решения. Хълцук има задачата да научи всички как да живеят в мир с драконите, да дресира драконите и да пази острова от неприятели. Той, заедно с приятелите си, основава Академия за дресиране на дракони.

Край на разкриващата сюжета част.

Герои[редактиране | edit source]

Ездачи на дракони[редактиране | edit source]

 • Хълцук — първият дресьор на дракони. Той трябва да научи хората как да дресират драконите и да подпомага съжителството между двата вида. Основател е на Академия за дресиране на дракони, където учи останалите от бандата как да летят и използват драконите си. Хълцук е слаб и не е точният пример за викинг, но заради това има дарбата да дресира свирепи създания. Драконът му е Беззъб (Нощен бяс), който е първият дресиран дракон.
 • Астрид — умна и безстрашна в боя, тя често е на страната на Хълцук. Красива и силна като самата нея е драконът ѝ е Буреноска (Смъртоносен змей).
 • Сополак — груб и агресивен млад Викинг. Той не крие чувствата си към Астрид, но за негово нещастие, тя не се интересува от тях. Определян е като шутът на бандата, тъй като драконът му често му прави шеги. Драконът на Сополак е Криворог (Чудовищен кошмар).
 • Рибоног — умникът на групата. Със задълбочените си знания за драконите, той е като ходеща енциклопедия на тази тема. Неговата способност да намира слабите места на драконите е от наистина жизнено значение. Драконът му е Мотка (Гронкъл).
 • Вироглава и Въртоглав — глупави разнояйчни близнаци. Обичат да се карат, както и щурите приключения. Драконът им е двуглавият Бой и Бяс (Страховита двуглавка).

Жители на Бърк[редактиране | edit source]

 • Стоик Грамадански — вожд на Бърк и баща на Хълцук. Той все още се учи да живее с дракони, но е горд от постиженията на сина си. В седмия епизод на сериите той си опитомява с помощ на сина си дракон от вида Мълногръм, който кръщава Торнадо.
 • Храчко — ковачът на селото и дясната ръка на Стоик. Той е грубоват, но има голямо сърце. Обучавал е младите викинги за битки и има известни познания за драконите.
 • Кофа — глуповат и мил фермер, кръстен заради кофата, която винаги носи вместо шлем. Получил е удар по главата си след битка с дракон, поради което страда от загуба на паметта и невъзможност да изпълнява задачи без надзор, но има артистичен талант. Загубил е дясната си ръка, която е заменена с кука.
 • Торф — фермер, отговорен за събирането и производството на храна за селото. Той е интелигентен и самостоятелен и често трябва да наглежда Кофа. Загубил е дясна ръка и ляв крак.
 • Готи — старица, шаманка на селото. Тя е няма и комуникира с жестове и рисунки в прахта, подобни на йероглифи, които Храчко превежда - понякога с променлив успех.

Отрицателни герои[редактиране | edit source]

 • Плесен — възрастен, свадлив и злобен. Мрази Драконите и се опитва да ги прогони от Бърк при всяка възможност и с подли действия. Живее в отдалечена къща на Острова и има овен на име Мухъл.
 • Алвин Вероломния — нетърпелив, безмилостен и решителен. Изгонен е от остров Бърк и сега е водач на острова на изгнаниците, като иска да се завърне и да измести Стоик като вожд. След като научава за дресирането на дракони, той се опитва да разбере как става това от Хълцук и компания, и да използва драконите за своите пъклени планове.
 • Дивак — дясната ръка на Алвин и главнокомандващ острова на изгнаниците.
 • Дагър Подивелия — луд тинейджър, водач на племето берсеркери. Той заменя своя "пенсиониран" баща Освалд Сговорчивия в мисия да върне предишната кръвожадна слава на хората си. Манията му е ловуване и убиване на дракони.

Второстепенни герои[редактиране | edit source]

 • Йохан — морски търговец, който плава със своята лодка между островите и търгува с всякакви интересни предмети.
 • Хедър — мистериозно момиче, намерена от викингите край брега. Въпреки че преследва свои цели и мотиви в едно от приключенията им, тя става приятел на викингите от Бърк. Астрид ревнува от нея, за да не се сближи с Хълцук.

Дракони[редактиране | edit source]

 • Беззъб — верният другар на Хълцук и единственият известен Нощен бяс. Като представител на Ловуващия вид, черният Беззъб притежава светкавична скорост, изключителен интелект, сонаро-подобни умения за ориентация и супер точен поглед. Издишва кълба от синя плазма, които поразяват и най-далечните цели.
 • Буреноска — перфектна комбинация между красота и бруталност. Като при всички други дракони от вида Смъртоносен змей, тялото на синята Буреноска е покрито с отровни шипове, които изстрелва, и са способни да пробият броня. Издишва огън.
 • Криворог — този червен дракон се пали бързо и е известен с мощния си огнен дъх. Ако е провокиран, може дори да възпламени цялото си тяло. Никой, не би искал раздразнен дракон от вида Чудовищен кошмар.
 • Мотка — този конкретен кафяв Гронкъл е муден, мързелив и непоклатим като скала. Тя е и един от най-здравите и силни дракони в целия свят. Храни се с камъни. Издишва огън.
 • Бой и Бяс — зелена мъжка Страховита двуглавка, яздена от близнаците. Вироглава е на дясната глава Бой - която изпуска запалим газ, а Въртоглав е на лявата Бяс - която подава искра и възпламенява газа-екипна работа. Но когато има двама ездачи и само един дракон, това често води до неразбирателство.
 • Торнадо — именуван заради силата на Тор и мощта на торнадото. Той е драконът на Стоик, от вида Мълногръм и произвежда ужасно силен и разрушителен звук, чрез който направо смила всичко по пътя си.

История на името[редактиране | edit source]

Още при обявяването на сериала името е постоянно споменавано като „Дракони: Ездачите от Бърк“ (на английски: Dragons: Riders of Berk). След опоменяване на името на втори сезон се разбира, че втората част („Ездачите от Бърк“) е заглавието на сезона или подзаглавието на сериала. Оттогава често започва да се използва името „Дриймуъркс дракони“ на английски, където са изключени подзаглавията при положение, че при всяко лого на сериала е разположено и това на Дриймуъркс. Днес в американския и българския сайт на Cartoon Network все още се използва първото име.[10][11] В България дублиращото студио съобщава заглавието като „Дриймуъркс представя: „Дракони: Ездачите от Бърк“, а на български името е утвърдено като „Дракони: Сериалът“.

Всички имена на герои, дракони или обекти са официални, така както са преведени и озвучени в първия филм и сериите, излъчени по Cartoon Network - България.

Епизоди[редактиране | edit source]

Вижте: Списък с епизоди на Дракони: Сериалът.

„Дракони: Сериалът“ в България[редактиране | edit source]

В България сериалът започва премиерно излъчване на 1 март 2013 г. по Cartoon Network с разписание всеки петък от 18:30.[12] Премиерите завършват на 26 април 2013 г., като са излъчени първите 9 епизода от първи сезон. След това започват повторения със същото разписание. От 30 август 2013 г. започва излъчването на нови епизоди с разписание всеки петък от 18:30,[13] като по изключение на 30 август 2013 г. се излъчват два епизода.[14]

Източници[редактиране | edit source]

Външни препратки[редактиране | edit source]