Дръмлайн

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Драмлайн-е оркестрова секция само от ударни инструменти част от американският тип маршови духови оркестри.

Драмлайнът е асоцииран със средните училища,университетите,спортните отбори,спортните клубове в Америка, а понякога има общински статут /подобно на самодейните оркестри в България/. Често драмлайните изпълняват и отделна програма от маршовия оркестър или съществуват независимо от оркестъра.

Драмлайнът се състои от две части "батерия"* и "фронт ансамбъл"/или наричн още "пит"/.

Батерия[редактиране | edit source]

Батерия е подвижната маршируваща част в която се използват само лесно преносимите ударни инструменти. От пeркусионистите се очаква не само да свирят и да поддържат ритъма и темпото на целия оркестър,а също да танцуват,маршируват изпълняват различна хореография редом с останалите музиканти свирещи на духови инструменти.

Батерията се състои от 4 под групи:

1.Малки барабани

2.Комплект от том-томи и бонгоси

3.Големи барабани

4.Оркестрови чинели

Малък Барабан[редактиране | edit source]

Малките барабани използвани в драмлайнът са с по дълбок корпус подобно на така наречените цилиндрични барабани използвани в симфоничните оркестри.Характерно е употребата само на изкуствени кожи от материалът "Кевлар" които се отличават с по голяма дебелина и плътност. Барабана на всеки изпълнител е разположен водоравно на нивото на кръста прикрепен за метална рамка която виси закачена на раменете.В миналото /подобно на военните оркестри/ малките барабанчета са носени висящи под наклон със ремък или колан пре лявото рамо на музиканта.

Палките които се използват са най-тежките и дебели модели които предлагат фирмите производителки.

Използва се стандартната класическа постановка в миналото се е използвала маршовата постановка тъй като барабаните са били под наклон.

Кожите са по силно опънати в сравнение със малкия барабан в симфоничните оркестри, имат висок и отчетлив звук.Броя на малките барабанчета е минимум 6 в зависимост от големината на драмлайнът може да има "двоен" и "троен" състав. Както при симфоничните оркестри има "водач на група",така и тук има такъв наречен "капитан" или "лидер на секция". Музикантите свирещи на м.барабан са определяни като метрономът на ударните защото всички се водят по темпото зададено от тях.

Комплект от том-томи и бонгоси[редактиране | edit source]

Втората под група в батерията са изпълните свирещи на преносим комплект от 4 том-тома и 2 бонгоса, наричани още "Тенори".

Те са прикрепени по същия начин като при музикантите които свирят на м.барабан.

За разлика от стандартния начин на свирене, не се използват палки за барабани ,а палки със накрайници от кече или пластмаса със формата на топче.

Изпълнителите свирят както със класическата постановка,така и с постановката за тимпани.

Функцята на том-томите е да запълват средните гласове в хармонията на "батерията".

При тези инструменти също се използват изкуствени кожи от материалът "Кевлар".

Изпълнителите на том-томи са минимум 4 като в зависимост от размера на драмлайнът,може да има "двоен" и "троен състав". Един от тях има статута на "капитан" или "секционен лидер".

Голям барабан[редактиране | edit source]

Изпълнителите на голям барабан използват модели които са с по-малък диаметър на кожата в сравнение със тези които нормално се използват в симфоничните оркестри за да бъдат лесно преносими. Характерно е че се използват две палки /за разлика от стандартния начин с една/ и накрайници от пластмаса или твърдо кече.

Кожите са силно туширани използват се две ударни кожи/ вместо ударна и резонантна/. Обикновено групата на големите барабани се състои от 6 перкусиониста, но в зависимост от размера на драмлайнът може да има "двоен" и "троен" състав. Тези инструменти имат най-ниския звук и изпълняват функцията на бас в хармонията на батерията.

Оркестрови чинели[редактиране | edit source]

Чинелите са обикновено с размер от 16-22 инча изработени от бронз, изпълнителите варират от 6-8 човека. Това е най-подвижната подгрупа от батерията, освен ритъм изпълняват и най-различни визуални ефекти и хореография.

Фронт ансамбъл[редактиране | edit source]

Фронт ансамбъл или още "пит" е другата част на драмлайнът която е стационарна и не се движи по време на изпълнение.Състои се от 12 или повече перкусиониста разположени върху подиум или открита сцена. Съдържа тимпани,цялата гама пластинкови ударни инструменти, камбани, висящи чинели на стойка, гонг, комплект барабани и различни етно-перкусионни инструменти които варират в зависимост от оркестрацията на изпълняваните произведения.

Форнт ансамбъла изпълнява мелодията в състава на драмлайнът дублира хармонията която изпълняват духовите инструменти в оркестъра и обогатява тембъра с различни сонорни ефекти.

Употреба[редактиране | edit source]

Драмлайните често могат да бъдат видяни самостоятелно без да са част от някой духов оркестър,те свирят основно на стадионите по време на бейзболни,баскетболни и футболни мачове или други спортни прояви,изпълнения на открито по време на празници и организиране на паради по главните улици на града.Репертоара варира от класически произведения, до поп музика, джаз и латино. Макар че понякога се изпълняват маршове, те имат повече концертен характер от колкото милитаристичен.Музикантите са облечени във костюми които съвсем формално приличат на военните униформи.

Драмлайните се финансират от отбора по футбол,баскетбол и т.н. към който се водят на щат.Възникват в края на 19 век в Америка като видоизменен вариант на военните оркестрите в областта Базел Швейцария, в съвременният си вариант получават масово разпространение САЩ,Канада,Австралия и Англия.

  • Батерия-се използва да обозначи също и комплект от перкусии на които само един солист свири при изпълнения на концерти за ударни инструменти и симфоничен оркестър.