Дъглас Престън

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Дъглас Престън
Роден 20 май 1956 г.(1956-05-20)
Кеймбридж, Масачузетс, САЩ
Професия писател
Националност Флаг на САЩ САЩ
Активен период 1994-
Жанр трилър, техно-трилър
Съпруга Кристин Престън
Сайт http://www.prestonchild.com/

Дъглас Престън (на английски: Douglas Preston) е писател, който живее и твори в САЩ.

Биография[редактиране | edit source]

Дъглас Престън е роден на 20 май 1956 в Кеймбридж, Масачузетс. Автор е на техно-трилъри и романи на ужасите, някои от тях самостоятелно, други заедно с писателя Линкълн Чайлд, и една с италианския журналист Марио Специ.
Учи в колежа „Кеймбридж” в Уестън, щата Масачузетс, и в колежа Палома в Клеърмонт, Калифорния. От 1978 до 1985 год. Престън работи за Американския музей по естествена история в Ню Йорк като автор, редактор и издател на публикациите. Там започва и своята писателска кариера. Бил е редактор за списание „Curator” и журналист за списание „Natural History”. През 1985 г. той публикува историята на музея - „Екскурзия в Американския музей по естествена история”, като описва изследователите и експедициите в миналото на музея. През 1989 и 1990 г. той преподава документалистика в университета в Принстън.

През 1986 год. Престън се мести в Ню Мексико, където се отдава на писане. Целта му е да проследи първите контакти на европейците и индианците в Америка, насилието и неуспешното търсене от конквистадора Франциско Васкес де Коронадо на легендарните Седем града на златото. Това пътешествие на хиляди мили из Америка води написване на книгата „Градове на златото: Пътешествие из американския югозапад”. От този момент Престън предприема дълги пътувания и изследвания проследяващи исторически или праисторически пътеки. Участвал е в експедиции и в други части на света, включително пътуване дълбоко в камбоджанската джунгла в територия на Червените кхмери с малка армия от войници, за да бъде първият западняк посетил изгубения храм „Ангкор Ват”. Имал е тръпката да е първият човек от 3000 години влезнал в древна египетска гробна камера, известен като KV5, в Долината на царете.

През лятото на 2000 г. писателят Дъглас Престън се премества от щата Мейн във Флоренция с младото си семейство с намерението да напише следващата си криминална мистерия с действие, развиващо се в идиличната природа на Тоскана. Това не се случва, защото е заинтересован от неразгаданата мистерия за серийния убиец наречен Чудовището от Флоренция [1], автор на седем двойни убийства. Упоритото му проучване, заедно с разследващия журналист Марио Специ, и проблемите му с италианските власти са предмет на книгата му от 2008 г. „Чудовището от Флоренция”, в която двамата дават своя версия на този случай. Заради това разследване, и заради отношението му към процеса на американската студентка Аманда Нокс една от трима осъдени за убийството на британската студентка Мередит Къчър в Перуджа през 2007 г.[2], двамата си навличат гнева на италианския прокурор Джулиано Минини. Престън твърди, че Минини основава делата си "въз основа на лъжи, суеверие и луди теории на конспирацията". През януари 2010 г. Минини получава присъда от 16 месеца за злоупотреба с властта си и тормоз над журналисти.

През май 2011 г. Колежът „Палома” дава на Престън степен "доктор хонорис кауза”.

Престън има двама братя: Дейвид Престън (лекар) и Ричард Престън, също известен писател. Той и съпругата му Кристин живеят в Санта Фе, Ню Мексико.

Творчество[редактиране | edit source]

Повечето от пет документалните книги на Престън и петнадесет романи са бестселъри и са преведени на много езици. Заедно с Линкълн Чайлд са съавтори на едни от най-продаваните трилъри като „Музей на страха”, „Черен лед”, „Златото на Кивира”, „Бездна”, „Огън от ада” и „Реликвата”. Романът им „Хладнокръвно отмъщение” от август 2011 г., достига №1 в списъка на бестселърите на „New York Times”. Престън е създател на героя Уайман Форд, бивш агент на ЦРУ, който се появява в много от соловите му романи.

Освен романите с други съавтори Престън пише документални книги и романи, които са свързани с историята на американския Югозапад. Престън има и публикации за археология и история за списание "New Yorker", „Smithsonian”, "Harper's", „The Atlantic Monthly”, и „National Geographic”.

Книгите на Дъглас Престън заедно с Линкълн Чайлд са забележителни със своите задълбочени изследвания.

Произведения[редактиране | edit source]

съавтори Дъглас Престън и Линкълн Чайлд[редактиране | edit source]

1. Реликвата, The Relic, 1995 – агент Пендъргаст
2. Ключов фактор (изд.БГ 2001) / Забранена зона (изд.БГ 2009), Mount Dragon, 1996
3. Маршрут 666, Reliquary, 1997 – агент Пендъргаст
4. Бездна, Riptide, 1998
5. Златото на Кивира, Thunderhead, 1999
6. Черен лед, The Ice Limit, 2000
7. Музей на страха, The Cabinet of Curiosities, 2002 – агент Пендъргаст
8. Натюрморт с гарвани (изд.БГ 2003) / 24 черни птици (изд.БГ 2012), Still Life With Crows, 2003 – агент Пендъргаст

Трилогия „Диоген”

9. Огън от ада, Brimstone, 2004 – агент Пендъргаст
10. Сърцето на Луцифер, Dance of Death, 2005 – агент Пендъргаст
11. Тайната на Сенеф, The Book of the Dead, 2006 – агент Пендъргаст

12. Колелото на мрака, The Wheel of Darkness, 2007 – агент Пендъргаст
13. Вуду, Cemetery Dance, 2009 – агент Пендъргаст

Трилогия „Хелен”

14. Трескави сънища, Fever Dream, 2010 – агент Пендъргаст
15. Хладнокръвно отмъщение, Cold Vengeance, 2011 – агент Пендъргаст
16. 2 гроба, Two Graves, 2012 – агент Пендъргаст

17. Мечът на Гедеон, Gideon's Sword, 2011 – Гедеон Крю
18. Трупът на Гедеон, Gideon's Corpse, 2012 – Гедеон Крю

съавтори Дъглас Престън и Марио Специ[редактиране | edit source]

1. Чудовището от Флоренция, The Monster of Florence, 2008

самостоятелни романи на Дъглас Престън[редактиране | edit source]

1. Джени, Jennie, 1994
2. Тайният кодекс, The Codex, 2004
3. Хищник, Tyrannosaur Canyon, 2005
4. Ден на гнева, Blasphemy, 2008
5. Сблъсък, Impact, 2010

Източници[редактиране | edit source]

  1. Чудовището от Флоренция
  2. Мередит Къчър, подробности за процеса

Външни препратки[редактиране | edit source]