Дънфърмлин

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Дънфермлин)
Дънфърмлин
— Град —
Панорамен изглед от Дънфърмлин от 2011 г.
Панорамен изглед от Дънфърмлин от 2011 г.
Страна Великобритания
Съставна страна Шотландия
ОбластФайф
Площ18 311 215 m²
Население50 380[1] души
Официален сайтwww.dunfermline.info
Дънфърмлин в Общомедия

Дънфъ̀рмлин (на английски: Dunfermline, на гаелски Dùn Phàrlain, местно произношение Дънфѐрмлин) е град в източната част на Централна Шотландия, област Файф.

Дънфърмлин е град, бивш Royal Burgh във Файф, Шотландия. Според оценка от 2008 г., Дънфърмлин има население от 46 430, което го прави втория най-голямото селище във Файф. Част от името на града идва от и Gaelic думата „Дун“, което се превежда като укрепен хълм. Другие части от името му, „FERM“ и „Лин“, са неясни. Въпреки че „Ferm“ може да е алтернативно име за кулата, изгаряния и „Лин“, басейн. Взети заедно, това може да предложи мястото на укрепление между Burn Ferm и Лин.

Районът около Дънфърмлин става дом на първите заселници в периода на неолита, но няма някакво значение до бронзовата епоха. Като град е споменат за първи път през 11 век между 1124 и 1153 г., при бракът на Малкълм III, крал на Шотландия (1058 – 1093 г.) и унгарската принцеса Маргьорет (Сейнт Маргарет) в църквата в Дънфърмлин. Като негова съпруга кралица Маргарет създава нова църква, посветена на „Светата Троица“, която се превърна в абатство при техния син, Дейвид I (1124 – 1153 г.) през 1128 г. След погребението на Александър I, гробището към абатството потвърждава статута си на мавзолей на крале и кралици на Шотландия.

Съюзът на короните между Англия и Шотландия приключва кралските връзки на града, когато Джеймс VI премества шотландския съд в Лондон през 1603 г. Реформацията от 1560 г. води до загуба на църковното значение на Дънфърмлин. На 25 май 1624 г., пожар поглъща около три-четвърти от средновековния и ренесансов градски център. Спадът в значението на Дънфърмлин продължава до въвеждането на индустрията за бельо в началото на 18 век. Една от причините, заради които градът се превръща в център за бельо е, че е имало достатъчно вода за захранване на мелниците и близките пристанища. Днес, Дънфърмлин е главният център за Западна Шотландия в областта Файф. Градът е търговски център, в който е основан обществен парк, главния корпус колежът в Халбет, на развлекателен парк с кинокомплекс и редица ресторанти. Онлайн търговецът на дребно Amazon.com откри основен център за разпространение, в района на парк на Dunfermline Duloch.

География[редактиране | редактиране на кода]

Разположен е на 4 km северно от залива Фърт ъф Форт и на 20 km северозападно от Единбург. Населението му е 75 570 души от преброяването през 2004 г. [1] Архив на оригинала от 2012-01-25 в Wayback Machine.

История[редактиране | редактиране на кода]

Абатството-църква е построено през 1150 г. През 1624 г. градът е почти напълно опожарен. Американският предприемач Андрю Карнеги подарява на града библиотека, обществени бани, театър и паркаПитънкрийф“.

Икономика[редактиране | редактиране на кода]

През 18 век става тъкачен център на ленени платове. Главни отрасли в икономиката на града са производството на ленени и жакардови платове, както и избелването и боядисването на платове.

Култура[редактиране | редактиране на кода]

От Дънфърмлин е шотландската рокгрупаНазарет“.

Спорт[редактиране | редактиране на кода]

Представителният футболен отбор на града се нарича ФК Дънфърмлин Атлетик. Състезавал се е в най-горните две нива на шотландския футбол.

Побратимени градове[редактиране | редактиране на кода]

Личности[редактиране | редактиране на кода]

Родени
Починали

Фотогалерия[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]