Държавен исторически музей (Москва)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Държавен исторически музей
Музеи в Русия
Общ изглед от кула на Кремъл
МестоположениеМосква
Тематикаисторически
Основан1872
АрхитектВладимир Шервуд
инж. Анатолий Семьонов
Допълнителна информация
Адрес109012 Москва, Червен площад 1/2
Сайтwww.shm.ru
Карта
Местоположение в Тверски район
Държавен исторически музей в Общомедия
Изглед отпред, от Червения пл.
Изглед отзад, от Манежния пл., със статуята на маршал Г. Жуков

Държавният исторически музей на Русия в Москва е най-големият национално-исторически обект в Русия.

В музея са изложени колекции, които са на почти половин век, има около 5 милиона музейни обекти и 14 милиона страници от документи.

История[редактиране | редактиране на кода]

Решението за създаването на Историческия музей е взето от руския император Александър II през февруари 1872 г. През януари 1873 г. са одобрени Общите правила на музея, в които се посочва основната цел „да служи като визуална история“, което ще рече да се съберат всички паметници на значими исторически събития от руската държава. Първият устав на музея е изготвен от граф Александър Уваров и е одобрен през август 1874 г.

През май 1881 г. музеят е прехвърлен на Министерството на финансите и придобива статут на държавно учреждение, а името му е сменено на Руски императорски исторически музей. През декември 1882 г. по решение на Александър III музеят е прехвърлен на Министерството на образованието.

За посетители музея е открит в началото на юни 1883 г. От тогава музеят е преименуван няколко пъти: през май 1895 г. музеят е преименуван на Руски императорски исторически музей „Цар Александър III“ в Москва, през ноември 1917 г. – на Руски исторически музей, през 1925 г. – на Държавен исторически музей.

Сграда[редактиране | редактиране на кода]

Сградата на музея e уникален исторически и архитектурен паметник. Разположена е на Червения площад. В резултат на конкурс за дизайн на сградата на музея са избрани архитект Владимир Шервуд и инженер Анатолий Семьонов. Изграждането на музея продължава в периода 1875-1881 г. В изграждането на вътрешните зали се включват московските архитекти и художници: И. Е. Бондаренко, А. П. Попов, Иван Айвазовски, Виктор Васнецов, а по-късно Валентин Серов, С. А. Коровин, Иля Репин. Интериорът на музея отговаря на определени исторически периоди.

Колекция[редактиране | редактиране на кода]

Стените на стаите са украсени с картини от известни руски художници. Историята през хилядолетията е възкресена в музея хронологично: живот на първобитния човек, формиране на старата руска държава, татаро-монголското нашествие, суровата и безмилостна епоха на Иван Грозни, напредък на Русия по времето на Петър I. В периода 1936-1937 г. много живописни и интериорни детайли са варосани или унищожени.

През 1986 – 1997 г. музеят е затворен за реставрация и ремонт. Дарения за музея правят държавни и обществени институции, манастири, библиотеки, архиви, академии, институти, университети и издатели. Дарени са над 300 000 обекта, включително произведения на иконописта, руското изкуство от XVIII-XIX век, старинни ръкописи, всички видове занаяти, огромен архив от ценни документи, колекции от ловни оръжия и пистолети, ръкописи и книги, художествени произведения.

През 1993 г. във връзка с ликвидацията на Централния музей на В. И. Ленин колекцията му е прехвърлена към Историческия музей. Колекцията, съхранявана във фондовете, има следните отдели: археология, нумизматика, дърво, оръжия, метали, благородни метали, стъкло и керамика, ръкописи и старопечатни книги и писмени източници, тъкани и костюми, картографиране, визуални материали, книжен фонд.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]