Държавно устройство на Алжир

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Алжирската народно-демократична република е полупрезидентска република.

Президент[редактиране | редактиране на кода]

Президентът на Алжир се избира за срок от 5 години. При невъзможност да изпълнява функциите си или подаване на оставка функциите на президента изпълнява председателят на Националния съвет (горната палата на парламента), който е длъжен в срок от 60 дни да организира и проведе президентски избори[1].

Изпълнителна власт[редактиране | редактиране на кода]

Съгласно член 91 от Конституцията на Алжир (ред. 2008, 2016 г.) президентът председателства Министерския съвет[1].

След консултация с парламентарното мнозинство президентът назначава и уволнява първия министър[1], членовете на правителството (след консултация с премиера)[1], както и генералния секретар на правителството[1]. Премиерът (първият министър) координира дейността на правителството[1].

Законодателна власт[редактиране | редактиране на кода]

Законодателната власт в Алжир е представена от двукамарен парламент.

Горната камара е Националният съвет, който се състои от 144 сенатори, 2/3 от които се избират непряко, а президентът назначава останалата 1/3 от тях, включително и председателя на камарата.

Долната камара е Народното събрание, което се състои от 462 депутати, избирани всеки 5 години на общи преки избори. Броят на депутатите е променлив, тъй като се избират пропорционално от населението, като всеки депутат представлява максимум 80 000 избиратели.

Съдебна власт[редактиране | редактиране на кода]

Върховният съд регулира дейността на съдилищата от различни видове и равнища. Председателства се от президента на Републиката, а министърът на правосъдието е заместник-председател.

Държавнят съвет контролира административната съдебна система.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б в г д е ((fr)) Constitution de la Rèpublique Algèrienne Dèmocratique et Populaire, Journal Officiel, No. 14, 7 mars 2016

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]