Държавно устройство на Китай

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Сградата на Всекитайското събрание
Сградата на Върховния съд в Пекин

Политическата система и форма на управление в Китайската народна република е еднопартийна.

Председател[редактиране | редактиране на кода]

Председателят на Китайската народна република е държавен глава на страната. Постът е учреден с Конституцията от 1982 година. Формално се избира от Всекитайското събрание на народните представители съгласно чл 62 от конституцията. На практика китайският парламент формално избира председателя на КНР, след като последния е препоръчан от политбюрото на ЦК на Китайската комунистическта партия. Понастоящем действащ председател на КНР е Ху Дзинтао, а заместник-председател — Си Дзинпин.

Изпълнителна власт[редактиране | редактиране на кода]

Държавният съвет на Китайската народна република е висш държавен орган на изпълнителната власт в страната. Провежда прилагането на законите и постановленията, разработени и приети от Всекитайското събрание на народните представители и неговия Постояннен комитет (реалното законодателство в КНР е в ръцете на Политбюро на ЦК на ККП). Според конституцията на страната Държавният съвет (правителството) на КНР носи политическа отговорност пред Всекитайското събрание. Китайското правителство има пълномощия да определя административни мероприятия, да формулира административно-правни актове, да издава постановления и разпореждания.

Законодателна власт[редактиране | редактиране на кода]

Общокитайското събрание на народните представители или съкратено ОСНП е висшият законодателен орган (парламент) на Китайската народна република. Съгласно конституцията на КНР Общокитайското събрание е най-висшият държавен орган в страната. В състава му влизат народни представители, избрани от провинциите, автономните региони, градовете на централно подчинение и въоръжените сили.

Съдебна власт[редактиране | редактиране на кода]

Върховният съд е най-висшият съд в Китай. Хонконг и Макао, като специални административни райони, имат свои отделни съдебни системи, базирани на британските законови традиции и португалските граждански правни традиции съответно, и са извън юрисдикцията на Върховния народен съд на Китай.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]