Ева Ландауер

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Ева Ландауер
Eva Landauer
германски психоаналитик
Родена
Починала

Националност САЩ
Учила вЛондонско училище по икономика и политически науки
Научна дейност
ОбластПсихология
Семейство
БащаКарл Ландауер

Ева Ландауер (на немски: Eva Landauer) е германски психоаналитик.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Родена е на 9 октомври 1917 г. в Хайлброн, Германия, в семейството на немския психоаналитик Карл Ландауер и Линс Кан. През 1919 г. се преместват във Франкфурт, където 10 години по-късно Карл Ландауер става един от основателите на Франкфуртския психоаналитичен институт. През 1933 г. са принудени да емигрират и заминават за Холандия, където Ева продължава да учи медицина. Учението ѝ е прекъснато, когато Холандия е завладяна от нацистите, а на еврейските студенти е забранено да учат. През 1943 г. са заловени от Гестапо и изпратени в холандски концентрационен лагер, а от там с кораб са пратени в лагера Берген-Белзен в Германия. Година по-късно там умира баща ѝ Карл, а Ева и майка и оцеляват и заминават впоследствие за САЩ.

Ева учи в Лондонското училище по икономика, както и в клиниката Хампстед (днес Център Ана Фройд), където се обучава за детски аналитик. После се връща в Ню Йорк и става член на Нюйоркското фройдистко общество, Международната психоаналитична асоциация и Асоциацията за детска психоанализа.

Умира на 14 февруари 2004 г. в Ню Йорк на 86-годишна възраст.

Библиография[редактиране | редактиране на кода]

  • A description of some aspects of the clinical work at the child development center, New York. Journal of Child Psychotherapy 1 (4), 1966, 51-60

Източници[редактиране | редактиране на кода]