Евридика I Македонска

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други личности с името Евридика.

Евридика I Македонска
царица на Древна Македония
Родена
407 г. пр.н.е.
Починала
предполага се IV век пр.н.е.
ПогребанаВергина, Гърция
Семейство
РодАргеади
БащаСирас
Братя/сестриДердас
СъпругАминта III[1]
ДецаАлександър II
Филип II
Пердика III

Евридика (на старогръцки: Εὐρυδίκη, Eurydike; * 410 г. пр. Хр.; † между 365 – 359 г. пр. Хр.) е от 390 до 370 г. пр. Хр. царица на Древна Македония като съпруга на цар Аминта III. Тя е майка на трима македонски царе Александър II, Пердика III и Филип II, бащата на Александър Велики.

Евридика произлиза от царската фамилия на Линкестида, близо до Преспанско езеро. Дъщеря е на Сирас, илирийски принц-регент в Линкестида, в Горна Македония, и по майчина линия е внучка на цар Архабай I от Линкестида, чийто род Бакхиади (Βακχιάδαι, Bakchiadai) произлиза от Коринт.

Около 393 г. пр. Хр. тя се омъжва за цар Аминта III († 370 г. пр. Хр.) от династията Аргеади. Аминта е бил женен вече за роднината си Гигая, която скоро след женитбата им загубва ролята си на главна жена. Също и тримата сина на Гигая не се смятали за наследници на трона.

Освен на Александър, Пердика и Филип тя е майка и на дъщеря Евриноя, която се омъжва за македонския благородник Птолемей I Алорит.

Според Юстин Евридика искала да убие Аминта, за да постави на трона зет си и любовника си Птолемей I Алорит. Но Евриноя издава плана на баща си и така не се стига до убийството. Аминта не я убива, заради децата им.

Според Плутарх Евридика се опитала на стари години да се научи да чете. Тя умира по времето на управлението на Пердика III. По-късно Филип II поставя статуя на майка си в Светилището на Зевс към Олимпия.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Юстин, 7, 4, 7 – 5, 8.
  • Hermann Bengtson, Philipp und Alexander der Große. München 1997, S. 46 – 50.
  • William Greenwalt, Eurydice. In: Anne Commire: Women in World History. Band 5, 2000, S. 316f.
  • Плутарх, Pelopidas 26.; De educ. pueris 20 (Moralia 14 bc).
  • Диодор, 15, 67, 4.