Европейски път Е772

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Европейски път E772)
Европейски път E772
Европейски път Е772 между Севлиево и с. Ново село през май 2016 г.
Страна България
НачалоЯбланица
ПрезЛовеч, Велико Търново
КрайБелокопитово
Дължина280[1] km
Европейски път E772 в Общомедия
Европейски пътища в България

Европейски път Е772 е международен път клас „В“, част от Европейската пътна мрежа. Пътят свързва двете построени части на магистрала Хемус (А2) и по този начин е част от един от най-важните транспортни коридори в страната - от столицата София на запад към Северното Българско Черноморие на изток.

Във версията на документа определящ европейските пътища от 2016 год.[2] Е772 започва при прекъсването на магистрала Хемус до гр. Ябланица и завършва при село Белокопитово в близост до Шумен. След построяването и въвеждането в експлоатация на лот 0 от етап 1 на автомагистрала Хемус през октомври 2019 год., Е772 по правило минава по АМ Хемус от п.в. Ябланица до п.в. Боаза, където продължава по първокласен път I-4 до п.в. Белокопитово.

Основната му функционална натовареност е връзката между областните центрове - Шумен, Търговище, Велико Търново, Габрово и Ловеч с разположените в двата края на коридора София и Варна. Пътят е двупосочен, двулентов с по една лента за всяка посока на движение. Изключвайки входният участък при Велико Търново и частта от околовръстен път Търговище по трасето му има два трилентови участъка с възможност за свободно изпреварване. Единият е при великотърновското село Шереметя с последователна възможност за изпреварване в двете посоки. Другият е при село Кесарево (преди гр. Антоново) с възможност за изпреварване само в посока Варна. Пътната настилка е в сравнително добро състояние.

Градове и връзки по трасето на E772[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Европейски път Е772, на сайта elbruz.org
  2. UNECE document ECE/TRANS/SC.1/2016/03/Rev1: European Agreement on Main International Traffic Arteries (AGR) // 2016-11-01. Посетен на 2021-12-07. Списък с европейските пътища стр. 17 (на английски)