Европол

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Европол
Europol
Информация
Основаване1 октомври 1998 г.;
преди 25 години
 (1998-10-01)
Предходни органиЕвропейска полицейска служба
Отдел за наркотици на Европол
Юрисдикция Европейски съюз
СедалищеEisenhowerlaan 73,
Хага, Нидерландия
Служители1 432 (януари 2022)
Бюджет116,4 млн. евро (2017)
РъководителКатрин Де Боле, изпълнителен директор
Уебсайтeuropol.europa.eu
Карта

Страни членки на Европол.
Европол в Общомедия

Европейска полицейска служба (съкратено Европол) е правоприлагащата агенция на ЕС, чиято задача е да допринесе за по-голяма безопасност в Европа, като подпомага правоприлагащите органи в страните от Съюза. Седалището ѝ е в Хага, Нидерландия.

Има за цел да координира дейността на полицейските служби на европейските държави в предотвратяването и борбата им с тежката международна организирана престъпност. Акценти в работата на Европол са борбата с тероризма, превенция на нелегалната търговия с оръжие, борба с наркотрафика, детската порнография и прането на пари.

Реалната дейност на Европол започва от 1 юли 1999 г. Управителният съвет на организацията е съставен от по един член на всички страни-членки. Финансовият контрол на организацията се осъществява от лице, посочено от Управителния съвет. Първият директор на организацията е немският юрист Юрген Щорбек. От април 2009 г. директор на Европол е Роб Уейнрайт (Rob Wainwright).

На 1 януари 2010 г. Европол е реформирана като пълноправна агенция на ЕС. Това увеличава възможностите на Европол събира криминална информация, а на Европейския парламент – да контролира дейността и бюджета на Европол.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]