Евстатий Плакида

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Свети Евстатий Плакида
Видението на Свети Евстатий
(икона от критската школа, XVII век)
великомъченик, светец
Починал118
Почитан вИзточноправославна църква, Римокатолическа църква, Англиканска църква
Празник20 септември (3 октомври) (в Православната църква), 20 септември (в Католическата църква)
Покровителствопатрон на ловците
Свети Евстатий Плакида в Общомедия

Свети великомъченик Евста́тий Плакида (на гръцки: Ευστάθιος Πλακίδας, известен и като Евстатий Римски е християнски светец, великомъченик. Покровител е на ловците, а в католицизма е един от Четиринадесетте свети помощници. Паметта му се почита на 20 септември (3 октомври) от Източноправославната църква и на 20 септември от Римокатолическата църква.

Жизнеописание[редактиране | редактиране на кода]

Евстатий е римски военачалник по времето на император Тит Флавий Веспасиан и Траян. Според преданията, Евстатий приема християнство, след като по време на лов, между рогата на преследвания от него елен, се появява образа на разпънатия Спасител, който му казал: „Плакида, защо преследваш Мен, който искам твоето спасение?“. Като се върнал у дома, Евстатий приел светото кръщение заедно с жена си Теопистия и синовете си Агапий и Теопист.

Евстатий прекарва живота си в благополучие, но скоро започват и изпитания. Изгубва цялото си богатство и измират всичките му слуги. Приятелите му го изоставят в нещастието. Евстатий приел това много тежко. Той заминава за Египет, и става обикновен работник за да прехранва семейството си. Тук обаче го сполетяват нови беди: разбойник отвлича жена му, а синовете му се изгубват в пустинята. Евстатий прекарва в Египет 15 години в мъки, лишения и труд и Бог го възнаграждава щедро за високите му добродетели.

По това време варвари застрашават столицата на империята Рим. Император Траян си спомня за бившия военачалник Плакида, който не веднъж отблъсква с успех враговете и заповядва да го открият за да му повери отново командването на войската. Евстатий е доведен в Рим, императорът го приема с почести и го назначава за главнокомандващ на римската войска.

„Евстатий Плакида в Колизеума“, худ. А. Т. Марков, 1836 г.

Евстатий успешно отблъснал варварите и се завръща тържествено в Рим начело на римската армия. При това завръщане той открива своите синове сред римските войници, и жена си, която прислужвала във войската. Овчари спасили синовете му в пустинята и ги отгледали като свои деца, а съпругата му успяла да се отърве от своя похитител.

По време на празниците в чест на победата, новият император Адриан, който сменя на римския трон Траян, решава да извърши тържествено жертвоприношения. Поканеният на празненствата Евстатий отказва да принесе жертва на езическите богове и открито обявява, че е християнин. Императорът лишава Евстатий от военния му сан и осъжда военачалника и семейството да бъдат хвърлени на арената на Колизеума за да бъдат разкъсани от лъвовете. За изумление на всички зверовете не докосват Евстатий, жена му и синовете му. Тогава Адриан заповядал християните да бъдат изгорени живи в нагорещена пещ, в която те приемат мъченическата си смърт.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

  • Свети Хуберт – католически светец от 8 век, покровител на ловците, който също има видение на елен с кръст между рогата.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, епископ Левкийски и архимандрит д-р Атанасий Бончев.
  • Гладкова О.В., Н.В.Герасименко, и Н.Чичинадзе, „Евстафий Плакида“ в: Православная энциклопедия. Том XVII, 2008, с.313-320.
  • Alain Boureau, "Placido Tramite. La légende d'Eustache, empreinte fossile d'un mythe carolingien", в: Annales. Économies, Sociétés, Civilisations, vol.37, №o 4, 1982, p. 682-699
  • Catherine Talbotier, "La légende d’Eustache-Placide", в: e-Spania, №o 7, юни 2009.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]