Египетската тайна на Наполеон

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Египетската тайна на Наполеон
El Secreto Egipcio de Napoleón
АвторХавиер Сиера
Първо издание2002 г.
 Испания
Оригинален езикиспански
Жанрмистерия

Египетската тайна на Наполеон (на английски: El Secreto Egipcio de Napoleón) е исторически роман на Хавиер Сиера, издаден през 2002 г. Разказва за Египетския поход на Наполеон Бонапарт.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

В началото на книгата Наполеон е представен в Царската камера на Хеопсовата пирамида, ужасен след откритието си, че празният фараонски саркофаг му е точно по мярка (похват „in medias res“). Цялата история се развива по ретроспекция.

Историята започва с двама коптски монаси, които се опитват да открият смисъла на новооткритото „тайно евангелие от Марко“. Оказва се, че то съдържа данни за престоя на Иисус Христос в Египет - тема, пренебрегвана от ортодоксалните евангелия. Тогава Спасителят е бил обучаван в древните египетски ритуали на безсмъртието (церемониите Сед), изпълнявани от египетските фараони. Пише също така, че ще има следващ човек, който трябва да мине през тези ритуали, а времето, в което трябва да се появи, изглежда съвсем скоро.

Танцьорката Надия бен Рашид е изпратена от своя род, потомци на древноегипетски сетисти, да наблюдава Омар бен Абиф - известен търговец на антики и същевременно могъщ магьосник, поклонник на Хор. Една нощ тя бяга от кръчмата, в която работи, и така нарушава мисията си. По пътя я пресреща чичо ѝ Али и я посвещава в ритуалите на рода ѝ. Обяснява ѝ, че тя трябва да се свърже с бъдещия избраник на съдбата – човекът, който ще мине през церемонията не безсмъртието.

Наполеон води успешна кампания в Египет и Палестина. Той обаче подозира, че някои от хората около него – преводачът му и някои от генералите му са членове на тайно общество, което крие от него тайна, отнасяща се до самия него. Един ден той получава тайна покана от мистериозни жреци да отиде в Назарет, където те да се срещнат. Жреците му обясняват, че той е избран да получи достъп до тайната на безсмъртието и ако иска, да я използва. Те му извършват няколко ритуални подготовки за церемонията, която трябва да се извърши точно на тридесетия му рожден ден (15 август 1799).

В деня преди церемонията Наполеон е посетен от Надия, която извършва сексуален акт с него за запазване на кръвната му линия, в случай че той откаже да използва тайната на безсмъртието. Пълководецът влиза ритуално в Царската камера на Великата пирамида и открива ужасен, че фараонският саркофаг му е точно по мярка. После две ка (души), обгърнати в зелена светлина, му обясняват всичко за ритуала и претеглят действията му на везната на Маат, след което е оставен да избира дали да отиде при мъртвите или да се върне при живите. Наполеон избира да се върне в живия свят. Оттогава мисленето му се променя и той става великият военачалник, като какъвто е известен.

Край на разкриващата сюжета част.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Сиера, Хавиер. „Египетската тайна на Наполеон“, изд. „Хермес“, 2008

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]