Еднаквост

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Еднаквост на триъгълници)

Когато при налагане съвпадат, две геометрични фигури се наричат еднакви. В геометрията две фигури са еднакви, ако те имат съответно равни страни и съответно равни ъгли.[1]

Еднаквост на триъгълници[редактиране | редактиране на кода]

Еднаквостта на триъгълници е понятие от геометрията. Два триъгълника са еднакви, ако всички елементи от единия са равни на всички елементи от втория.

Всички шестоъгълници на шестоъгълното пано са еднакви
Пример за еднаквост. Двата триъгълника вляво са еднакви, третият им е подобен, а четвъртият не е нито едното от двете.
Всички триъгълници на триъгълното пано са еднакви

Първи признак[редактиране | редактиране на кода]


Ако две страни и ъгъл между тях от един триъгълник са съответно равни на две страни и ъгъл между тях от друг триъгълник, то двата триъгълника са еднакви.

Втори признак[редактиране | редактиране на кода]


Ако страна и два прилежащи ъгъла на един триъгълник са съответно равни на страна и два прилежащи ъгъла от друг триъгълник, то двата триъгълника са еднакви.

Втори обобщен: Ако страна и два ъгъла от един триъгълник са съответно равни на страна и два ъгъла от друг триъгълник, то двата триъгълника са еднакви (ако страните са еднакво разположни спрямо ъглите)

Трети признак[редактиране | редактиране на кода]


Ако трите страни на един триъгълник са съответно равни на трите страни на друг триъгълник, то двата триъгълника са еднакви.


Четвърти признак[редактиране | редактиране на кода]


Два триъгълника са еднакви, ако две страни и ъгъл срещу по-голямата от двете страни от единия триъгълник са съответно равни на две страни и ъгъл срещу по-голямата от двете страни от другия триъгълник.

От Четвъртия признак за еднаквост следва Признакът за еднаквост на правоъгълни триъгълници: Ако хипотенуза и катет от един правоъгълен триъгълник са съответно равни на хипотенуза и катет от друг правоъгълен триъгълник, то двата триъгълника са еднакви.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Нинова, Юлия и др. Математика за седми клас. първо издание. София, „Просвета Плюс“ ЕООД, 2018. ISBN 978-619-222-177-5. с. 160. Посетен на 06.03.2023.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]