Еднополов брак

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Еднополов брак (наричан още „гей брак“) е термин, означаващ признат от гражданското право или обществото брак между двама души от един и същ пол.

Други законови институции, наподобяващи брака, са гражданският съюз и съвместното съжителство.

Терминология[редактиране | редактиране на кода]

Термините „гей брак“ и „хомосексуален брак“ понякога не са съвсем точни, тъй като единият или и двамата партньори в подобна връзка може да не са „гей“ или „хомосексуални“. Те могат да бъдат както хомосексуални, така и бисексуални, транссексуални и пр.

История на еднополовите съюзи[редактиране | редактиране на кода]

В Източна Азия любовни съюзи между мъже, най-често с голяма възрастова разлика, са засвидетелствани още от древността. В Китай, и особено в южната провинция Фудзян, където мъжката любов била широко възприета, мъжете често се обвързвали с юноши чрез сложни брачни церемонии. Отново там, през династията Минг, възрастни жени се обвързват с по-млади момичета чрез церемония.

По подобен начин стояли нещата и в антична Европа. Добре известно е положителното отношение към хомосексуалните контакти в Древна Гърция. Макар данните за официално сключвани бракове да са оскъдни, с положителност може да се твърди, че в Древна Елада и Древен Рим съществувала форма на обвързване между хомосексуалните партньори.[1]

В Древна Гърция любовната връзка между зрелия мъж (erastes) и любимия му юноша (eromenos) имала важна социална роля и церемониален характер, което я доближавало до институцията на брака (виж Педерастия). Увеличаващото се влияние на християнството обаче наложило възприемането за брака единствено като съюз между мъж и жена, с което се повишила и нетолерантността към хомосексуалните връзки.

В Северна Америка, преди заселването на европейците, са били широко разпространени еднополови съюзи, свързани с идеята за двойствения дух. Някои момчета от ранна възраст имитирали принадлежност към женския пол, с всички негови проявления и отговорности. Смятало се, че те имат двойствен дух, и се очаквало да встъпват във връзки с мъже от племето, които се отнасяли към тях, като към свои съпруги.

В Африка, сред племената азанде от Конго, и до днес е прието мъжете да се обвързват официално с младежи, за които следва да платят брачен откуп на бащите им.

Днес[редактиране | редактиране на кода]

Гей двойка мъже
Статут на еднополовия брак
  Еднополовите бракове са признати
  Бракът сключен в друга страна е признат
  Гражданските съюзи са признати
  Съвместното съжителство е признато
  Непризнат
Гей двойка с родителите си
Възрастна гей двойка
Статут на еднополовия брак в Европа
  Еднополовите бракове са признати
  Бракът сключен в друга страна е признат
  Гражданските съюзи са признати
  Съвместното съжителство е признато
  Бракът е само между мъж и жена
  Непризнат или нерегламентиран

В края на XX и началото на XXI век се оформя една нарастваща тенденция за признаване на правото на граждански брак и на еднополовите двойки. Това законово признаване им предоставя широк спектър от права, като тези на съвместно социално осигуряване, наследяване, данъчно равенство и пр., недостъпни за небрачните двойки. Ограничаването на правото на брак само върху разнополовите двойки, лишава еднополовите двойки от такива правомощия, и ако първите могат сами да избират дали да сключат брак и да ги придобият, на вторите тази възможност им е отнета от закона. И макар че някои от горепосочените права, могат да бъдат подсигурени чрез други правни средства (пр. чрез договори), еднополовите двойки продължават да се сблъскват с трудности в областта на наследяването, болничните посещения и имиграцията. Липсата на законово признаване също лишава еднополовите двойки и от правото на осиновяване.

Понастоящем, пълна брачна равнопоставеност има само в няколко страни: Испания, Белгия, Нидерландия, Норвегия, Швеция, Канада, ЮАР, Португалия, Исландия, Аржентина, Дания и Франция, а от 2017 г. официално влиза в сила закон за легализиране на еднополовите бракове и във Финландия.

В САЩ, към май 2009 година, щатите Айова, Кънетикът и Масачузетс признават еднополовите бракове за законно равнопоставени. Върмонт и Мейн са приели законови промени, напълно узаконяващи еднополовите бракове от септември 2009 година. Законодателният орган на Ню Хампшър също прие подобни промени на 6 май 2009 г., но губернаторът на щата Джон Линч още не е подписал закона. В Калифорния, след съдебното узаконяване през май 2008 г. и последвалата повторна забрана чрез конституционна поправка (известна като „Proposition 8“) от ноември 2008 година, съдебните битки продължават. Очаква се през юни 2009 година Върховният съд на Калифорния да вземе решение по делото срещу законността на поправката (Конституцията на щата предвижда специфична процедура за подобни поправки, която не е спазена), както и относно законовия статут на десетките хиляди еднополови бракове, сключени в щата през 2008 година.

Любопитен прецедент представлява подходът на щата Ню Йорк, където еднополови двойки не могат да сключат брак, но се признава валидността на еднополовите бракове, сключени в други щати или държави, според чиито местни законодателства тези бракове са законни.

На федерално ниво еднополовите бракове са забранени от т. нар. „Закон за защита на брака“ (Defense of Marriage Act), приет през септември 1996 година. Поради тази причина дори жителите на щати с равнопоставеност на браковете нямат достъп до определени семейни права и привилегии, които попадат под юрисдикцията на федералните власти (напр. пенсионно осигуряване, имиграционни въпроси и други).

На 26 юни 2015 година Върховният съд в САЩ обявява еднополовите бракове за законно право във всичките 50 щата.

В края на 2004 г. британският парламент прие закон за гражданските съюзи, който влезе в сила от 2005 г. и разрешава на еднополовите двойки да се регистрират официално като такива.

Дори и в държавите, където еднополовите връзки не са легално признати, много еднополови двойки си организират брачни церемонии (още наричани церемонии по обвързване), за да декларират и отпразнуват своето обвързване пред обществото. Тези церемонии нямат законова валидност и не водят до изменения в законовия статут на двойките.

Обосновка[редактиране | редактиране на кода]

Гей активисти за еднополови бракове. Надпис на плакта: нашите свободи ние отстояваме и върху нашите права ще настояваме.

Поддръжниците на еднополовите бракове изтъкват редица причини, поради които е наложително правото на законно обвързване да бъде гарантирано и на не-хетеросексуалните двойки. Първата и основна причина е дискриминацията. Фактът, че определени права (в случая правото на брак и произтичащите от него права) се дават или отказват само на една категория граждани е проява на дискриминация. Това довежда до неравностойно положение на някои хора, основано единствено на тяхната сексуалност. В САЩ, например, се посочват 1049 законови норми, които дават определени права, правомощия и привилегии въз основа на брачния статус. Сред тях са (изброяването е неизчерпателно):

Списък на държавите с еднополови бракове[редактиране | редактиране на кода]

Избран списък на обществени личности сключили еднополов брак[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]