Елементи

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Елементи
Στοιχεῖα
АвторЕвклид
Оригинален езикстарогръцки
Видтрактат
Елементи в Общомедия

„Елементи“ (на старогръцки: Στοιχεῖα Stoicheia) е математически трактат, състоящ се от 13 книги. Написан е от древногръцкия математик Евклид около 300 г. пр.н.е. Трактатът се състои от определения, аксиоми, постулати и доказателства. Той изгражда систематично основите на геометрията и провокира развитието на логиката и цялата съвременна наука.

Илюстрация към превод на „Елементи“, 1309 – 1316

В Западна Европа латински превод на пълния текст е направен през 12 век от схоластика-философ Аделар от Бат, който започва да го използва за преподаване на геометрия. Превод на английски език прави Билингсли през 1570 г.[1] След изобретяването на книгопечатането текстът непрестанно бива преиздаван и в преводи на съответните езици той служи за преподаване на геометрия до края на 19 век.

Оригиналната версия на „Елементи“ затруднява съвременния читател, особено книгите, излагащи числови резултати, тъй като тези резултати са интерпретирани геометрично. Гърците не са имали удобните числови и алгебрични обозначения (нотация), които ползваме днес и които са въведени през 17 век. В миналото към оригиналния текст често пъти са били прибавяни още две 'книги' (т.е. глави).

В България[редактиране | редактиране на кода]

Български превод е направен през руски език, в тритомно издание, под редакцията на академик Боян Петканчин.[2]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Teaching the Elements // Енциклопедия Британика, 7 април 2001. Посетен на 17 септември 2018. (на английски)
  2. Евклид, Елементи, София: Наука и изкуство, 1972 – 4

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]