Елен Сиксу

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Елен Сиксу
френска писателка
Елен Сиксу 

Елен Сиксу, 2011.
Родена: 5 юни 1937
Оран, Алжир

Елен Сиксу (френски: Hélène Cixous, френско произношение: [elɛn siksu]; родена 5 юни 1937) е професор, френска феминистка писателка, поетеса, автор на театрални пиеси, философ, литературен критик и реторик.

Основни работи[редактиране | edit source]

  • Смехът на Медуза (на български в сб. Времето на жените, С., 1997), на френски, Le Rire de la Medusa (1975), l'Arc
  • Истории (1975)

Текстът е базиран на опозиции По-висш/по-нисш:

Активност/Пасивност
Слънце/Луна
Култура/Природа
Ден/Нощ
Баща/Майка
Глава/Сърце
Понятен/Чувствен
Логос/Патос
Форма/Материя
Изпъкнал/Вдлъбнат
Стебло/Равнина
Потенция/Фертилност
Мъж/Жена

Влияния[редактиране | edit source]

Сред известните имена, оказали влияние върху Елен Сиксу, са Жак Дерида, Зигмунд Фройд, Жак Лакан и Артур Рембо.

Жак Дерида[редактиране | edit source]

Съвременници и приятели до смъртта на Дерида, интелектуалците Дерида и Сиксу са израснали и двамата във френски еврейски семейства в Алжир и споделят "принадлежност, изградена на изключването и непринадлежността" -неалжирци, отречени от Франция, техният еврейски произход е акумулиран или не толкова явен. Книгата на Сиксу Портрет на Жак Дерида като млад еврейски светец засяга тези въпроси.

Чрез деконструкцията Дерида въвежда термина логоцентризъм, който все пак не е създаден от него, но това е концепцията, която обяснява как езикът се осланя на йерархична система от ценности, които остойностяват изговорените думи за сметка на писаното слово в Западната култура. Тази идея за бинарни опозиции е съществена за позицията на Сиксу по отношение на езика.

Сиксу и Люс Иригаре комбинират идеята на Дерида за логоцентризма и лаканианските символи на желанието и създават термина фалологоцентризъм. Този термин се фокусира върху социалната структура на езика и бинарните опозиции, които са централни за означаването в езика, при което фалическото се привилегирова и жените са дефинирани само с техните липси, тук логиката не е А-B, а А (мъжко) и ¬A или не-A (женско).

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Hélène Cixous“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите.