Елеонора Хабсбург

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Елеонора Хабсбург
ерцхерцогиня на Австрия и кралица на Франция
Елеонора Хабсбург 
Родена: 15 ноември 1498
Льовен, Брабант
Починала: 18 февруари 1558  (на 59 години)
Талавера ла Реал, Испания

Елеонора Хабсбург, известна още като Елеонора Австрийска и Елеонора Кастилска, е кастилска инфанта, австрийска ерцхерцогиня, кралица на Португалия като съпруга на крал Мануел I и кралица на Франция чрез втория си брак с Франсоа I.

Елеонора е родена в Льовен на 15 ноември 1498 г. Тя е най-голямата дъщеря на бургундския херцог Филип Хубави и на кастилската кралица Хуана Лудата. Елеонора е сестра на свещените римски императори Карл V и Фердинанд I.

Още като дете родителите на Елеонора се опитват да я сгодят последователно за кралете на Англия, Франция и Полша. Плановете им обаче се провалят. Най-накрая брат ѝ Карл V ѝ урежда брак с португалския крал Мануел I, за когото Елеонора се омъжва на 16 юли 1518 г. Двамата имат две деца - Карлос (1520) и Мария (1521-1571).

Елеонора овдовява през декември 1521, когато съпругът й умира от чума.

На 4 юли 1530 Елонора се омъжва повторно за френския крал Франсоа I. Бракът им обаче не е щастлив и не оставя потомство. Във Франция Елеонора Автрийска няма никакво политическо влияние, а е използвана като свързващо звено между Франция и Свещената Римска империя.

Елеонора Австрийска умира от пристъп на астма през 1558 в Бадахос, Португалия, където се опитвала да се сдобри с дъщеря си Мария. Погребана е в Ескориал, Испания.