Елизабет Кристина фон Брауншвайг-Беферн

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Елизабет-Кристина
кралица на Прусия
Елизабет-Кристина 
Родена: 8 ноември 1715
Волфенбютел, Германия
Починала: 13 януари 1797
Берлин, Германия

Елизабет-Кристина фон Брауншвайг-Волфенбютел-Беферн (на немски: Elisabeth Christine von Braunschweig-Wolfenbüttel-Bevern, 8 ноември 1715-13 януари 1797) е германска принцеса и кралица на Прусия, съпруга на крал Фридрих Велики.

Елизабет е родена на 8 ноември 1715 г. във Волфенбютел, Долна Саксония. Тя е първа дъщеря и трето дете на Фердинанд Алберт II, ерцхерцог на Брауншвайг-Люнебург, и Антоанета-Амалия фон Брауншвайг-Волфенбютель.

На 10 март 1732 г. в Берлин Елизабет е сгодена за кронпринца на Прусия Фридрих. Сватбата е отпразнувана на 12 юни 1733 г. в двореца Залцдалум, след което младоженците се установяват в двореца Райнсберг близо до Нойрупин.

В новото си семейство Елизабет не намира никакво уважение и подкрепа. Майката на Фридрих, София-Доротея, изключително ненавижда снаха си, тъй като тя провалила плановете ѝ да омъжи сина си за английската принцеса Амалия. Отношенията на Елизабет със съпруга ѝ също са хладни. Фридрих не изпитва никакви чувства към съпругата си, а се отнасял към нея единствено със снизхождение. През целия си съвместен живот двамата съпрузи живеят разделени, поради което те така и не оставят потомство. Първоначално, след като Фридрих става крал, Елизабет заема отделен апартамент в двореца Шарлотенбург, но скоро след това тя се премества да живее отделно в двореца Шонхаузен. След това кралицата никога не получава покана да посети лятната резиденция на съпруга си Сан Суси. Съхранената до наши дни кореспонденция между двамата е изпълнена единствено с формални комплименти и пожелания за крепко здраве. Въпреки отчуждението между тях, Фридрих никога не намеква за развод с Елизабет. Напротив, кралят задоволявал щедро всички финансови нужди на съпругата си и поощрявал благотворителната ѝ дейност.

Отношенията между Фридрих и Елизабет се подобряват значително след края на Седемгодишната война, но никога не надхвърлят характера на приятелска дружба. Това, което Фридрих ценял в съпругата си, е нейният скромен характер и доброта.

Елизабет надживява съпруга си с цели 11 години. Тя умира на 13 януари 1797 г. и е погребана в Берлинер Дом.