Емилио Сервадио

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Емилио Сервадио
Emilio Servadio
италиански психоаналитик
Роден
Починал
18 януари 1995 г. (90 г.)
Рим, Италия
ПогребанРим, Италия

Националност Италия
Учил вГенуезки университет
Научна дейност
ОбластПсихология

Емилио Сервадио (на италиански: Emilio Servadio) е италиански лекар и психоаналитик.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 14 август 1904 година в Сестри Поненте, предградие на Генуа, Италия. Започва да учи в Генуа и пише дисертация на тема съдебна медицина, където широко застъпена е темата за хипнозата. Оттук датира трайния му интерес към паранормалните феномени.

През 1929 г. се премества в Рим и става редактор на Enciclopedia italiana Treccani. Там среща Едуардо Вайс и го кара да напише статии по психоанализа за енциклопедията. След това Сервадио става анализант на Вайс. На конгреса на Международната психоаналитична асоциация (МПА) в Люцерн Сервадио представя изследване на връзката между психоанализа и телепатия. Той се опитва да премести телепатията, която се появява по време на спиритичен сеанс в отношенията между пациент-аналитик.

През 1939 г. в Италия излизат расови закони и на него като на евреин му е забранено да практикува. В резултат на това той емигрира в Индия. Завръща се през 1946 г. и възстановява психоанализата заедно с Никола Пероти и Чезаре Мусати. В периода 1964 – 1969 става президент на Италианското психоаналитично общество, а две години преди да стане президент открива психоаналитичен център в Рим.

Сервадио е приятел с Ана Фройд, Мари Бонапарт и Ърнест Джоунс. През 1992 помага в основаването на второ Италианско психоаналитично общество, признато от МПА през 1993 г.

Умира на 18 януари 1995 година в Рим на 90-годишна възраст.

Библиография[редактиране | редактиране на кода]

  • Servadio, Emilio. (1935). Psychoanalyse und Telepathie. Imago, 23, pp. 489 – 497.
  • Servadio, Emilio (1955). A presumptively telepathic precognitive dream during analysis. International Journal of Psycho-Analysis, 36, pp. 27 – 30.

Източници[редактиране | редактиране на кода]