Емил Кюлев

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емил Кюлев
български банкер
Роден: 5 юни 1957
София, България
Починал: 26 октомври 2005
София, България

Емил Александров Кюлев е бил български банкер, собственик на ДЗИ Банк. Председател на Управителния съвет на Българската федерация по плувни спортове. Един от най-богатите хора в България. Занимавал се е с банкерство, застрахователен бизнес и туризъм (бивш собственик на ваканционен клуб „Ривиера“ до Златни пясъци).

Роден е на 5 юни 1957 година в семейството на Александър Кюлев, който впоследствие ще стане полковник и разузнавач в парижката резидентура на тайните служби на НРБ. Завършва руската гимназия в София с отличие. След отбиване на военната си служба учи в школата на МВР в Симеоново и работи в системата на МВР от 1985 до 1988 г. Завършва висше образование в Университета за национално и световно стопанство (УНСС) със специалност МИО.

През 1988 година създава първата частна фирма за административно-правни услуги — „Контракт Кюлев“. През 1990 става един от учредителите на издателството „Еркюл“. Учредява банка „Туристбанк“ през 1989 г., която обаче фалира, след като той се отказва от нея (през 1994 г.). През 1993 г. става съосновател на Конфедерацията на едрите индустриалци. През 1995 година напуска „Туристбанк“, която тогава носи името „Търговска и спестовна банка“. През 1997 г. става собственик на „Тракиябанк“, която преименува на „Росексимбанк“. „Росексимбанк“ е обявена за най-бързо развиваща се банка в Източна и Средна Европа според класация на „THOMSON Financial Bank Watch“. Банкерът основава и първата частна Бърза помощ у нас, закупувайки няколко хеликоптера от компанията си „Ер Бан“.

През 2002 година Кюлев купува застрахователната компания ДЗИ, която става част от финансовата група „ДЗИ — Росексимбанк“, а „Росексимбанк“ е преименувана на „ДЗИ Банк“. Удостоен с наградата „Мистър Икономика“ за 2002 г, а през 2004 е включен в проекта „Супер Боровец“, навярно причината за убийството му.

Емил Кюлев е убит на 26 октомври 2005 г. в София на бул. „България“[1].

Бележки[редактиране | edit source]

  1. http://www.investor.bg/bylgariia/5/a/ubiha-bankera-emil-kiulev,29484/

Външни препратки[редактиране | edit source]

Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за