Епидемиология

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Епидемологията [1][2], също и като епидемиология [3] е наука (самостоятелен клон на медицинската наука), която изучава причините за възникването и разпространението на болестите в човешките общества и прилага получените знания за ограничаване и ликвидиране на тези болести, тоест в областта на публичното здраве.

Епидемологията изучава основните характерни модели, причини за заболяванията и ефекти върху здравето, както и типове състояния, които са определящи за определени популации.

Освен че е съществена за публичното здраве, епидемологията идентифицира рисковете за заболявания и има за цел превантивното здравеопазване.

Епидемиологичните методи подпомагат доказателствената медицина, като епидемолозите изучават събирането, дизайна и статистическия анализ на популационни данни, като интерпретират и разпределят резултатите.

Основни аспекти на епидемологията включват: етиология, разследване на епидемологични огнища, наблюдение на разпространението на заболяване, скрининг, биомониторинг и сравняване на лечения и лечебни ефекти, например при клинични изследвания. Епидемологията е свързана и ползва методология от биологията, статистиката, социалните науки (като антропология, културология и т.н.) [4] и инженерните науки.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Е. Каменов, Епидемология, изд. Наука и изкуство, 1956
  2. Шемуел Данон, Екология и епидемология, изд. Нов Български Университет, 2002
  3. Кузмов К. и сътр., Епидемиология, София 1988
  4. ((en)) James A. Trostle, Epidemiology and Culture, Cambridge University Press, New York, 2005
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ   Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Epidemiology“ в Уикипедия на английски. Оригиналната статия, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание, Споделяне на споделеното“, а за статии създадени преди юни 2009 — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната статия, както и преводната страница, за да видите списъка на съавторите.