Епос

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Епопея)
Направо към: навигация, търсене

Епосът („казано, строфа“, също и „разказ, стихотворение“) е един от трите основни литературни рода в българската литературна традиция (другите два са лириката и драмата). Представлява една или повече случки, за които се разказва. Характеризира се със сюжетност и разгърнато повествование.

През Античността и Средновековието се развива стихотворният епос — епопея, новелата, идилията, легенда. През 16–17 в. се утвърждава прозаичният епос (белетристиката) — повест, разказ, роман (новела), фейлетон, пътепис и др.

В народния фолклор на редица народи, например славяните, присъства богата литературна традиция от епически прозведения. Често срещан жанр в народния епос е героическата песен — повествование в стихове, което разказва эа юнаци (герои), влизащи в епически двубой с общ враг за защита и утвърждаване на свещените ценности на етноса: свободата, земята, рода (кръвта) и вярата.

Обикновено певческите изпълнители на български героични песни са само мъже, които имат певческа и поетична дарба. Те са част от обредно-ритуалните практики: сватби, кръщенета, събори.

Основни типове епос[редактиране | редактиране на кода]

Най-общо се епосите могат да се обособят в два типа:

Архаичен епос[редактиране | редактиране на кода]

Архаичният епос, известен още и като митологичен епос, възниква при оформянето на племенните общности.Поради устната форма на неговото създаване и разпространение първообразите му са изчезнали и за тях се съди по следите, които оставят в класическия епос. За архаичния епос е в сила митологичното противопоставяне между свое (човешко) и чуждо (демонско).На преден план в повествованието стои грандиозната борба между тези сили.Човешките врагове най-често са хтонични, т.е. свързани с долния, подземния свят, с болестите и смъртта.Човешкото племе принадлежи към ,,средната земя и се ползва с покровителството на божествения небесен свят.Постоянното противоборство между силите на доброто (хората) и силите на злото (демоните) символизира защитата на утвърдения в митологичните времена космичен ред от силите на хаоса.

Класически епос[редактиране | редактиране на кода]

Класическият епос, известен още и като историко-героически епос, възниква на етапа на ранното държавно обособяване. Основният конфликт, отразен в него, е конфликтът между племена или етноси, воюващи за територии и блага.Епическият герой е водач, който концентрира в себе си племенната мощ. В класическия епос от Средновековието героят е и защитник на религиозната кауза (крал Артур, например).Най-висок художествен израз старогръцкият героичен епос има в творчеството на Омир и най-вече в "Илиада". Тя оставя дълбока следа в културната памет на човечеството с високата художествена мяра за епична героичност на човешкото действие, превърната от Омир в културен акт на времето и епохата.

Значими епоси[редактиране | редактиране на кода]

Някои от най-значимите епоси в световната литература са:

Епопеята е повествование в стихове за герои и за масови подвизи в историята на един народ („Илиада“ от Омир, „Песен за Ролан“, „Кървава песен“ от Пенчо Славейков).

Виж още[редактиране | редактиране на кода]