Ерих Мориц фон Хорнбостел

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Ерих Мориц фон Хорнбостел
Erich Moritz von Hornbostel
австрийски етномузиколог
Роден
Починал
28 ноември 1935 г. (58 г.)

Учил въвВиенски университет
Научна дейност
ОбластИзкуствознание
Работил вУниверситет „Фридрих Вилхелм“ в Берлин

Ерих Мориц фон Хорнбостел (на немски: Erich Moritz von Hornbostel) е австрийски етномузиколог и музикален теоретик.

Неговите приноси се свързват с основополагащи работи в сравнителната музикология и в създаването на класификация на музикалните инструменти заедно с Курт Закс – т.нар. Система на Хорнбостел-Закс.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Хорнбостел е роден във Виена в семейството на музиканти. Взимал е уроци по пиано, хармоника и композиране като дете, но докторската му степен от Виенския университет е в областта на химията.

Премества се в Берлин, където попада под влиянието на Карл Щумпф (Carl Stumpf) и заедно с него работи в областите на музикалната психология и психоакустиката. Бил е асистент на Щумпф в Берлинския институт по психология, и когато архивите на института се превръщат в т.нар. Берлински фонограмен архив, става и първия негов директор. По онова време, заедно с Курт Закс, създава Системата на Хорнбостел-Закс за класификация на музикалните инструменти.

През 1933 г. е уволнен от всичките му длъжности от германската нацистка партия, тъй като майка му е еврейка. Премества се в Швейцария, после в САЩ, а накрая в Кеймбридж, Англия, където работи по проект за архивирането на записи от неевропейски фолклорни инструменти.

Умира през 1935 г.

Приноси[редактиране | редактиране на кода]

Хорнбостел е известен с трудовете си в областта на сравнителната музикология. Сред неговите ученици е американският композитор Хенри Коуел. Хорнбостел специализира в африканска и азиатска музика, правейки множество записи, и дори създава система за превеждане на незападна музика от записи на хартия. Забелязва, че настройването на музикалните инструменти от различни културни групи е основен елемент в определянето на свойствата на свирената музика и отделя много време на сравняването на различни типове настройки. Голяма част от неговата работа е критикувана, но по онова време много от нещата, с които се е занимавал, са били слабо проучени. Предлага също използването на музиката като елемент от общата теория на антропологическите изследвания.

Библиография[редактиране | редактиране на кода]

  • Die Probleme der Vergleichenden Musikwissenschaft. In: Christian Kaden, Erich Stockmann (Hrsg.), Tonart und Ethos. Aufsätze zur Musikethnologie und Musikpsychologie. 1905 (Reclam, Leipzig 1986)
  • Zusammen mit Curt Sachs, Systematik der Musikinstrumente. Ein Versuch. In: Zeitschrift für Ethnologie. Band 46, Heft 4 – 5, 1914, S. 553 – 590.
  • Beobachtungen über ein- und zweiohriges Hören. In: Zeitschrift für Psychologie und ihre Grenzwissenschaften. Band 4, 1923, S. 64 – 114.
  • The Unity of the Senses Архив на оригинала от 2018-09-20 в Wayback Machine.. In: Psyche, 7, Nr. 28, 1927, S. 83 – 89.
  • Klaus Wachsmann, Dieter Christensen, Hans-Peter Reinecke (Hrsg.), Hornbostel Opera Omnia. Springer, Berlin 1975

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Erich_Moritz_von_Hornbostel в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​