Естетизъм

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Стаята с пауна, проектирана от Джеймс Абът Макнийл Уистлър, който един от най-известните примери за естетичния стил в интериорния дизайн

Естетизмът (или още естетично движение) е интелектуално и художествено движение, подкрепящо акцента върху естетическите ценности повече отколкото на социално-политическите теми в литературата, изобразителното изкуство, музиката и другите изкуства.[1][2] Това означава, че изкуството от това конкретно движение се фокусира повече върху това да бъде красиво, отколкото да има по-дълбоко значение – „Изкуство за изкуството“. Това е особено важно в Европа през XIX век, подкрепено от забележителни фигури като Оскар Уайлд, но съвременните критици също са свързани с естетичното движение като например Харолд Блум, като според него през XX век в хуманитарните отдели нарастващ проблем е излагането на социална и политическа идеология от различни литературни произведения.

През XIX век естетизмът е свързан с други движения като символизма и декаденството, представени във Франция и арт движението декадентимо в Италия е британската версия на същия италиански стил.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Fargis, Paul (1998). The New York Public Library Desk Reference – 3rd Edition. Macmillan General Reference. p. 261. ISBN 0-02-862169-7.
  2. Denney, Colleen. "At the Temple of Art: the Grosvenor Gallery, 1877-1890", Issue 1165, p. 38, Fairleigh Dickinson University Press, 2000 ISBN 0-8386-3850-3

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]