Ета Джеймс

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Ета Джеймс
Etta James
американска певица
Родена
Починала
20 януари 2012 г. (73 г.)
ПогребанаИнгълуд, САЩ

НаградиГрами за цялостен принос (2003)
Зала на славата на рокендрола (1993)
Музикална кариера
ПсевдонимEtta James
Стилблус, соул, ритъм и блус, джаз, госпъл, рокендрол
Инструментикитара, вокал
Гласконтраалт
Активностот 1954 г.
ЛейбълModern Records, Cadet Records, „Чес Рекърдс“, „Електра Рекърдс“, „Айлънд Рекърдс“, „Ар Си Ей Рекърдс
Семейство

Подпис
Уебсайт
Ета Джеймс в Общомедия

Ета Джеймс (на английски: Etta James) е американска певица на блус, R&B, рокендрол, джаз, соул и госпел, четирикратна носителка на Грами. Тя също така е включена в залата на рокендрол славата през 1993 година.

Започва да пее в църковния хор на Лосанджелската баптистка църква още на петгодишна възраст. През 1950 година се мести да живее в Сан Франциско, където с още две момичета основава музикално трио. Започва кариерата си през 1954 г. През 1955 година триото на Ета изпълнява песента „The Wallflower“, която достига номер едно в класациите за R&B. Недълго след това Ета Джеймс започва самостоятелна кариера. През 1961 г. излиза албума At Last!, като най-популярни от него стават песните „At Last“, „Don’t Cry“, Baby и „Trust in Me“. От средата на 1970-те до средата на 1980-те кариерата ѝ е в застой, най-вече заради пристрастяването ѝ към наркотици. Завръща се в света на музиката с албума Seven Year Itch.

За нея се твърди, че е мостът между ритъм енд блуса и рокендрола, и на нея са присъдени шест награди Грами и 17 Награди за блус музика. Списание Ролинг Стоунс я поставя на 22-ро място в класацията си „100 най-велики певци на всички времена“ и на 62-ро в класацията „100-те най-велики музикални творци“.

След 2000 година започва да има сериозни проблеми със здравето, теглото и се увеличава значително, през 2003 година претърпява операция, но също така и получава звезда на Алеята на славата в Холивуд. През 2006 година излиза албума „All the Way“. През 2009 година е диагностицирана с Алцхаймер, а през 2010 година е хоспитализирана с инфекциозно заболяване. На 14 януари 2011 година на певицата е поставена нова диагноза – левкемия. Умира на 20 януари 2012 година.

Живот[редактиране | редактиране на кода]

Животът на Джеймсета Хокинс започва на 25 януари 1938 г. в Лос Анджелис, щата Калифорния, когато се ражда в семейството на Дороти Хокинс, едва 14-годишна по това време. Баща ѝ никога не е идентифициран. Джеймс спекулира, че той е билярдният състезател Рудолф Уондърон – Минесота Фатс, когото тя среща за кратко през 1987 г. Поради честите отсъствия от апартамента Уотс на майка ѝ, която се среща с различни мъже, и Джеймс заживява с редица настойници, главно „Сарж“ и „Мама“ Лу. Джеймс нарича майка си „Дамата мистерия“.

Джеймс получава своето първо професионално вокално обучение, когато е на 5 години. Тогава тя се среща с Джеймс Ърл Хайнс, тогава музикален директор на хор „Ехтения от Едемската градина“, обслужващ културните нужди на баптистката църква „Сейнт Пол“ в Южноцентрален Лос Анджелис. Там тя става популярна певческа особа, и Сарж се опитва да получи пари за нейното пеене, но от църквата му отказват.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]