Жажда (филм, 1959)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Жажда.

Жажда
Жажда
РежисьориЕвгений Ташков
СценаристиГригорий Поженян
В ролитеВячеслав Тихонов
Валентина Хмара
Юрий Белов
Владимир Иванов
МузикаАндрей Ешпай
ОператорПьотр Тодоровски
РазпространителОдеска киностудия
Жанрдрама, военен
Премиера1959 г.
Времетраене75 минути
Страна СССР
Езикруски
Цветностчерно-бял
Външни препратки
IMDb

„Жажда“ (на руски: Жажда) е съветски филм от 1959 година на режисьора Евгений Ташков за Великата отечествена война. Сюжета на филма е основан върху действителни събития, участник в които е бил сценариста Григорий Поженян.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Одеса се снабдява с вода от река Днестър. Помпената станция се намира в Беляевка. Дължината на водопровода е около четиридесет километра.

По време на Втората световна война, в хода на бойните действия, през 1941 година Одеса е обкръжена, а Беляевка превзета. Града остава почти без вода, защото водоснабдяването е прекратено.

За да бъде осигурена вода за Одеса е сформиран отряд от смели матроси, които проникват в тила на врага и превземат помпената станция в Беляевка, възстановяват водоподаването и удържат за известно време позициите си.

Но не всички от тях оцеляват...

В ролите[редактиране | редактиране на кода]

Интересни факти[редактиране | редактиране на кода]

Историята, разказана във филма е действителна. По време на Втората световна война, сценариста Григорий Поженян е морски пехотинец и взима участие в схватката за помпената станция. Това му послужва като отправна точка при написването на сценария.

През 2011 година е направен римейк на филма под същото заглавие.

Награди[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]


  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Жажда (фильм, 1959)“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​