Жана II Наварска

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Жана II Наварска
Кралица на Навара
Лични данни
Управление 1328-1349
Коронация 1328
Родена 28 януари 1312
Париж, франция
Починала 6 октомври 1349
Памплона, Навара
Погребана в Базилика Сен Дени, близо до Париж
Предшествана от Шарл IV Френски
Наследена от Карлос II Наварски
Семейство
Брак Филип III д'Еврьо
Династия Капетинги
Баща Луи X Френски
Майка Маргьорит Бургундска

Жана II Наварска (на френски:Jeanne II de Navarre;на испанси:Juana II de Navarra;на баски:Joan Nafarroako II;) е кралица на Навара от 1328, графиня на Шампани и Бри от 1317, дъщеря на Луи Х Френски и I Наварски, и неговата първа жена Маргьорит Бургундска. Заради съмнения в бащинството на Луи X, Жана е лишена от правата си над Франция и Навара след смъртта му. Едва в 1328, когато последния от чичовците ѝ Шарл IV умира й е върнато кралство Навара. Управлява съвместно със съпруга си Филип д'Еврьо. Умира през 1349 от Чумната епидемия заляла голяма част от Европа.

Биография[редактиране | edit source]

Малката Жана е само на четири години когато майка ѝ умира в затвора Шато Гаяр при подозрителни обстоятелства. След обвинение в изневяра, кралицата е затворена, а на принцесата започва да се гледа с подозрение. Баща ѝ Луи скоро се жени повторно за Клеманс Унгарска, която му ражда син, който да го наследи, Жан І, но на който не е съдено да живее дълго. Като наследник на Луи и Жан, Жана има пълно право да претендира за короната, като главен неин съперник бил чичо ̀ Филип дьо Поатие, по-малък брат на Луи и син на Филип IV Френски. Победител става Филип по множество причини, между които крехката ѝ възраст, съмнения относно това дали тя е дъщеря на Луи и недоволството на Генералните Щати от това Франция да бъде управлявана от жена - „Кралство Франция няма да се наниже на хурката.“.

Но последното не е в сила, тъй като в Навара вече имало прецедент жена да наследи трона. След смъртта на Филип през 1322 и на брат му Шарл IV през 1328, вече нямало мъжки наследник за което и да е от двете кралства, поне не и от Филип IV, затова короните дошли в ръцете на поредния Филип, Филип дьо Валоа, син на Шарл дьо Валоа, брат на Филип Хубави, коронован като Филип VI Валоа.

Евентуално Жана става Кралица на Навара през 1328 с договор с Филип VI, който не е наследник на Наварските крале и няма права над короната. В договора тя е принудена да се откаже не само от претенциите си за френския трон и от земите, наследени от баба ѝ в Бри и Шампания. Като компенсация ѝ са предоставени Ангулем и Монтен, както и част от Котентинл. Тя управлява до смъртта си в Чумната епидемия през 1349 заедно със съпруга си Филип III Наварски, Jure uxoris крал на Навара. Филип също така бил и граф Д'Евро, титла наследена от баща му, Луи д'Евро,син на френския крал Филип III, така че във вените му също тече кръвта на династията на Капетингите. Неговите наследствени земи, заедно със земите на Жана в Нормандия и Шампания носят на двойката немалко земи в Северна Франция.

Двамата имат щастлив брак, чиито резултат са осемте им деца. Наследени са от сина си Карлос II, а дъщеря им Бланш станала втора съпруга на Филип VI Френски. Макар Жана така и да не наследява френския трон, нейните наследници, крале на Навара, евентуално сядат на него, когато Анри IV го получава близо два века и половина по-късно през 1589.

Деца[редактиране | edit source]

От брака си с Филип, Жана имала общо осем деца:

  • Мери Наварска (1329-1347), съпруга на Педро IV Арагонски (1319-1387)
  • Бланш Д'Евро (1331-1398), втора съпруга на много по-стария Филип VI (1293-1350)
  • Карлос II Наварски (1332-1387), крал на Навара,известен като Карлос Лошия
  • Агнес Наварска (1334-1396), съпруга на Гастон III,граф на Фоа (1331-1391)
  • Филип Наварски (1336-1363), граф на Лонгвил
  • Жана (1338-1387)
  • Жана (1339-1403), съпруга на Жан,виконт на Рона
  • Луи (1341-1373) граф на Бомон-ле-Роже