Права на жените

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Женски права)
Жени на опашка за гласуване в Бангладеш
Емелин Панкхърст, известна английска политическа активистка на британското суфражетно движение

Правата на жените са прерогативи, принадлежащи към жените като такива по целия свят, за всички възрасти, независимо от тяхната институция или забрани от закон или обичай в определено общество. Отстояването на правата на жените са в основата за движението за правата на жените през деветнадесети век и феминисткото движение през 20 век, и по конкретно през 1960-те години. Правата на жените са част от по-широката концепция за права на човека. В някои страни правата на жените са институционализирани и подкрепени от законите, местните обичаи и местната култура, докато в други те са игнорирани и потискани. Те претендират за поправяне на историческото и традиционно отклонение от упражняването на правата от страна на жените и момичетата в полза на мъжете и момчетата[1].

Въпросите, които обикновено се свързват с понятията за права на жените не се ограничават само до правото, а и засягат защитата на телесна цялост и автономия на жената, жените да бъдат освободени от сексуално насилие, жените да могат гласуват, да заемат публична длъжност, да сключват правни договори, да имат равни права в семейното право, да им се позволява да работят, до получават справедливи заплати и равно заплащане, да имат репродуктивни права, да имат право на собственост, да имат право на образование[2].

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Hosken, Fran P., 'Towards a Definition of Women's Rights' in Human Rights Quarterly, Vol. 3, No. 2. (May 1981), pp. 1 – 10.
  2. Lockwood, Bert B. (ed.), Women's Rights: A „Human Rights Quarterly“ Reader (Johns Hopkins University Press, 2006), ISBN 978-0-8018-8374-3.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Women's rights в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​