Жернов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Жернов
България
Red pog.png
Жернов
Област Плевен
Red pog.png
Жернов
Общи данни
Население 102 (ГРАО, 2014-09-15)*
Землище 6,079 km²
Надм. височина 143 m
Пощ. код 5964
Тел. код 06543
МПС код ЕН (Пл)
ЕКАТТЕ 29310
Администрация
Държава България
Област Плевен
Община
   - кмет
Никопол
Емил Бебенов
(БСП)

Жерно̀в е село в Северна България. То се намира в община Никопол, Област Плевен.

Кметство Жернов
Главната улица в Жернов

География[редактиране | edit source]

Село Жернов се намира на 10(десет)километра от град Никопол и на 45(четиридесет и пет)километра от град Плевен.На разстояние от 25/двадесет и пет/ километра се намират и градовете Белене и Гулянци,а на 50 /петдесет/километра се намира град Свищов. В близост до село Жернов минава река Осъм. Климатът е: много топло през лятото като температурите през юли и август достигат до 40 градуса а зимата е много студено с обилен снеговалеж.

История[редактиране | edit source]

Културни и природни забележителности[редактиране | edit source]

В село Жернов има кметсво с кметски наместник назначаван от град Никопол,също така има и и малка библиотека и поща която работи на половин работен ден. В селото има още търговски комплекс "Роза" състоящ се от хоремаг и неработещи сладкарница и хранителен магазин. Също така има и частна кооперация която обработва земите на селото, като кооперацията е собственост на испанци и разполага с най модерна техника. Природна забелижителност е пещерата намираща се по пътя за град Никопол.

Редовни събития[редактиране | edit source]

През годините на комунизма населението на село Жернов работи в град Никопол/заводи за производство на батерии и електромери и горско стопанство/ и село Черквица/завод за многослойни картони/.След промените през 1989 година заводите в Никопол и Червица са затворени и населението остава без работа и започва да се занимава с животновъдство и по точно с отглеждане на крави и млекопроизводство.Към днешна дата млекопроизводителите са един или двама поради ниската изкупна цена на млякото.Голямата час от населението са пенсионери,младите хора са малко поради голямата безработица в региона.

Други[редактиране | edit source]

Село Жернов се намира на главен път Никопол-Плевен и има удобна връзка на всеки час в двете посоки.Също така има и удобни връзки за град Левски.

Външни препратки[редактиране | edit source]