Жернов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Жернов
Сградата на кметството в Жернов
Сградата на кметството в Жернов
Общи данни
Население86 души[1] (15 март 2024 г.)
14,3 души/km²
Землище6,079 km²
Надм. височина26 m
Пощ. код5964
Тел. код06543
МПС кодЕН
ЕКАТТЕ29310
Администрация
ДържаваБългария
ОбластПлевен
Община
   кмет
Никопол
Емил Цеков
(БСП за България; 2023)
Жернов в Общомедия

Жерно̀в е село в Северна България. То се намира в община Никопол, област Плевен. На 10 км. от с.Черковица.

География[редактиране | редактиране на кода]

Главната улица в Жернов

Село Жернов се намира на 10 km от град Никопол и на 45 km от град Плевен. На разстояние от 25 km се намират и градовете Белене и Гулянци, а на 50 km се намира град Свищов. В близост до село Жернов минава река Осъм. Село Жернов се намира на главен път Никопол-Плевен.

Климат[редактиране | редактиране на кода]

В Жернов е много топло през лятото като температурите през юли и август достигат до 40 градуса, а зимата е много студено с обилен снеговалеж.

Културни и природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

В село Жернов има кметство с кметски наместник назначаван от град Никопол, както и малка библиотека и поща, която работи на половин работен ден. В селото има още търговски комплекс „Роза“, състоящ се от хоремаг и неработещи сладкарница и хранителен магазин. Също така има и частна кооперация, която обработва земите на селото, като кооперацията е собственост на испанци и разполага с най-модерна техника. Природна забележителност е пещерата намираща се по пътя за град Никопол.

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

През годините на комунизма населението на село Жернов работи в град Никопол (заводи за производство на батерии и електромери и горско стопанство) и село Черквица (завод за многослойни картони). След промените през 1989 година заводите в Никопол и Черковица са затворени и населението остава без работа и започва да се занимава с животновъдство и по-точно с отглеждане на крави и млекопроизводство. Към днешна дата млекопроизводителите са един или двама поради ниската изкупна цена на млякото. Голямата част от населението са пенсионери, младите хора са малко поради голямата безработица в региона.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]