Живописен мост

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Живописен мост
Живописный мост
Мостът на пощенска марка на Русия, 2008 г.
Мостът на пощенска марка на Русия, 2008 г.
Основни данни
Предназначениепътен и пешеходен
Пресичарека Москва
Местоположение Москва, Русия
Технически данни
Конструкциявантов мост
Материалстомана
Обща дължина1460 m
Ширина37 m
Височина105 m (арка)
Главен отвор409,5 m
История
Построен27 декември 2007 г.
Проектант„Метрогипротранс“ и др.
Строител„Мостотрест“
Карта
55.7764° с. ш. 37.4431° и. д.
Местоположение в Русия
Живописен мост в Общомедия
Живописният мост, април 2010
Наблюдателната площадка, изглед отдолу, 18 юли 2009 г.

Живописният мост (на руски: Живописный мост), наричан също Мост в Серебряний Бор (Мост в Серебряном бору), е пътен вантов мост в Москва над река Москва. Открит е на 27 декември 2007 г.

Особеностите на трасето по мостовия преход са обусловени от наличието на особено охраняема природна територия по бреговете на река Москва и от необходимостта да се осигурят големи радиуси на кривите за удобно движение на автомобили със скорост до 100 км/ч.

Конструкция[редактиране | редактиране на кода]

Конструкцията на моста представлява пилон във вид на арка между бреговете с ветрилообразно разположение на вантите, като мостът пресича реката под остър ъгъл.

Носещите конструкции – пилон и ванти – са боядисани в наситен червен цвят. Вантите от системата Freyssinet (Франция) представляват снопи от високо издръжливи въжета (от 27 до 49 броя, в зависимост от усилието във въжето), стегнати в обвивка от полиетилен, с външен диаметър 130-300 мм и дължина 40-196 м. По страните на моста (освен при вантовия отвор) са установени шумозащитни екрани.

В горната част на арката е окачена наблюдателна площадка с елипсовидна форма. В конструкцията на площадката първоначално е проектиран ресторант (планиран за края на 2009 година[1]). По-късно в проекта ресторантът е заменен с офис за гражданска регистрация (най-вероятно с идея за използване за сключване на граждански брак).

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]