Жозеф Питон дьо Турнфор

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Жозеф Питон дьо Турнфор
френски ботаник
Жозеф Питон дьо Турнфор 
Роден: 5 юни 1656 г.
Починал: 28 декември 1708 г. (52 г.)

Жозеф Питон дьо Турнфор (на френски: Joseph Pitton de Tournefort) е френски ботаник. Той е един от основоположниците на систематиката на растенията и е първият, дал ясна дефиниция на понятието род.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Жозеф Питон дьо Турнфор е роден през 1656 година в Екс ан Прованс. Учи в йезуитско училище, като се очаква да стане църковен служител, но след смъртта на баща си започва да се занимава с ботаника. Учи известно време медицина в Монпелие и през 1683 година е назначен за преподавател по ботаника в Ботаническата градина в Париж. През 1694 година публикува основния си труд „Eléments de botanique, ou Méthode pour reconnaître les Plantes“ („Елементи на ботаниката или метод за разпознаване на растенията“).

През 1700-1702 година Турнфор, заедно с Андреас Гундесхаймер и художника Клод Обрие, предприема пътуване до Източното Средиземноморие, Константинопол, Армения и Грузия, като събира растения и прави други наблюдения. Резултатите от това пътуване са публикувани посмъртно под заглавие „Relation d'un voyage du Levant“ („Отчет за едно пътуване в Леванта“).

Жозеф Питон дьо Турнфор умира през 1708 година в Париж, прегазен от кола.

Библиография[редактиране | редактиране на кода]

  • „Élémens de botanique“, 1694
  • „Histoire des plantes qui naissent aux environs de Paris“, 1698
  • „Relation d'un voyage du Levant“, 1717
  • „Traité de la matière médicale“, 1717