Жоро Павето

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Жоро Павето, наричан още българския Джак Изкормвача, е сериен изнасилвач от квартал Коньовица, действал в София през 1968 г.

За няколко месеца са извършени 6-7 изнасилвания, като нападната жена на 69 години умира в болница. Прякорът „Жоро Павето“ идва от намереното паве, увито в найлонов плик до една от потърпевшите.[1]

В тези престъпления е обвинен глухонемият Милчо Миланов от село Ракита и задържан от полицията. Въпреки че е осъден и лежи известно време в затвора, по-късно той е освободен поради липса на достатъчно доказателства.[2]

В началото на 1970-те години се появява нов изнасилвач, известен като Жоро Павето Втори, който извършва 10 изнасилвания и двойно убийство. През 1975 г. е заловен извършителят Георги Йорданов и осъден на смърт чрез разстрел.

Истинската самоличност на Жоро Павето остава неразкрита и се счита, че някои изнасилвания с по-късна дата са също негово дело.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Каролина Церовска, „Зловещо! Българският Джак Изкормвача още е жив и дебне жени!“, razkritia.com, 21 април 2010 г.
  2. Крум Благов, „Жоро Павето станал овчар“ Архив на оригинала от 2012-04-13 в Wayback Machine., в. „Стандарт“, 29 септември 2007 г.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]