Жребчево (язовир)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Жребчево
Zhrebchevo dam.jpg
Язовир „Жребчево“
Местоположение
Жребчево (язовир) (България)
Green 008000 pog.svg
Местоположение Област Стара Загора, България
Надм. височина 269 m
Построен 1966
Язовирна стена
Височина 50 m
Преливници 5 на брой 10,5m дължина, 5 m височина.
Езеро
Приток Тунджа
Отток Тунджа

Жребчево е язовир на река Тунджа, България, който се намира в красива подпланинска местност, до селата Баня и Асеновец от Община Нова Загора. Кръстен е на потопеното под него в 1965 година село Жребчево. Язовирът е построен през 1959-1966 г. В чашата на язовира са също и бившите села Запалня и Долнo Паничeрево.

Разположен на 25 км² площ, Жребчево е четвъртият по големина язовир в България, след Мандра, Искър и Студен кладенец.[1]

останките на църквата Свети Иван Рилски в североизточния край на язовира

В североизточния му край се намира при изграждането му потопената църква Свети Иван Рилски, която е единствената останка от село Запалня.

Язовирът има много ръкави с удобни за риболов места. Тъй като водата от язовира се използва за напояване, през лятото той се източва значително, което обуславя сезонния характер на риболова (костур, червеноперка, сом). В устието на язовира на река Тунджа се среща също щука.

До бента на язовира са разкрити останки на римска крепост.


Източници[редактиране | edit source]

  1. НАРЕДБА № 24 от 17.05.2002 г. за условията и реда за определяне на зони за любителски и стопански риболов в държавните язовири и правилата за извършване на стопански, любителски риболов и рибовъдство в тях, стр. 4

Външни препратки[редактиране | edit source]