Закон за обществения ред (1936)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Закон за обществения ред.

Законът за обществения ред от 1936 г. е първия от общо три такива акта на парламента на Обединеното кралство през 20 век. Целта му е поставането под контрол на определяните от законодателния орган на Великобритания за екстремистки политически движения през 30-те години, и персонално Британския съюз на фашистите и националсоциалистите.

До голяма степен законопроектът е дело на държавния служител Франк Ноусам. [1]

Конкретния повод за разработката и приемането на този закон е възникналия инцидент в Лондон, известен като битката на Кабелната улица, при който от една страна фашисти и националсоциалисти се бият с комунисти, социалисти, антифашисти, ирландци, евреи и анархисти. Законът забранява носенето на политически униформи на обществени места и по време на публични мероприятия. Също така се въвежда изискване полицията да дава предварително съгласие за провеждане на политически манифестации. Законът забранява организирането, обучението и въоръжаването на паравоенни организации от типа щурмови отряди (дублиращи полицейските органи), чийто функции и предназначение се поемат изцяло от полицията или от въоръжените сили на Нейно величество, британската кралица. Забранява се изрично употребата за партийни цели на каквато и да е физическа сила при осъществяването на каквито и да е публични мероприятия (на разрешетелен или не режим).

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Allen of Abbeydale, "Newsam, Sir Frank Aubrey (1893–1964)", Oxford Dictionary of National Biography, Oxford University Press, September 2004; online edn., January 2008, Посетен на 12 юни 2009.